Za sređivanje novog parka između NN i Detelinare - 149 miliona dinara, zeleni krovovi i fasade s puzavicama


Na ulazu je planirana fontana polukružnog oblika s vodoskocim

Uređenje parka između Novog naselja i Detelinare uskoro bi moglo početi, budući da je Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije izgradnju infrastrukture i javnog osvetljenja poverila grupi izvođača s firmom „Graditelj NS” na čelu.

Oni će, zajedno s preduzećima „Energotehnika – Južna Bačka” i „KLM inženjering TM” dobiti oko 149,1 miliona dinara, s PDV-om, a imaće rok od 305 kalendarskih dana da izgrade vodovod, kanalizaciju, javno osvetljenje, dve fontane, dve javne česme i javni toalet, kao i pomoćne prostorije za službu „Gradskog zelenila”. Deo ugovorom predviđenih radova poveren je, kao podizvođaču, firmi MN, koja bi trebalo da uradi pešačke staze od betonskih ploča, ivičnjake i platoe, prenosi Dnevnik.

Ponuda pomenute grupe izvođača krajem godine na tenderu je ocenjena kao neprihvatljiva jer mlaznica nije imala tehničke karakteristike koje je Gradska uprava navela u konkursu. Međutim, prethodnog meseca je pokrenut pregovarački postupak, a „Graditelj NS” s partnerima je ispunio sve zahteve pa je pre nekoliko dana potpisan ugovor.

Planirani park pravougaonog oblika, severno od Ranžirne stanice i Ulice Radomira Raše Radujkova, u blizini Bulevara Evrope, prostiraće se na 3,5 hektara, i spada u grupu manjih, odnosno klasifikovan je kao tzv. park susedstva. U neposrednom okruženju su stambene zgrade, vrtić, teniski tereni, privatna gimnazija i auto-perionica. Unutar parka, koji bi trebalo da ima desetak ulaza, biće dečje igralište, teretana na otvorenom, teren za boćanje, a planirana je i poslastičarnica, kao i prostorije za smeštaj opreme „Gradskog zelenila”, toaleti, zatim dve javne česme i dve fontane. Interesantno je da su projektom na objektima predviđeni zeleni krovovi i fasade s puzavicama.

Ako se poslastičarnica spominje u planovima, u tenderskoj dokumentaciji ona nije navedena, međutim, moguće je da će naknadno ipak biti izgrađena, prenosi Dnevnik.

Na ulazu je planirana fontana polukružnog oblika s vodoskocima, dok će manja, bez pratećih efekata, biti u centru parka. Zamišljena kao polukružni vodeni tok (potok) širine dva metra, dubine 40 centimetara i dužine 37 metara oko popločanog platoa, predviđeno je da veća fontana bude iz dva dela jer je u sredini planirana mašinska sala, ali i dva mostića za prelazak pešaka.

Budući da u tenderskoj dokumentaciji nije navedeno ni pejzažno uređenje parka, kao i dečjeg igrališta, teretane na otvorenom, terena za boćanje, postavljanje odgovarajuće opreme, vrlo je verovatno da će za te radove biti raspisane nove javne nabavke. S obzirom na to da je raščišćavanje prostora između Bulevara Evrope i Ulice Radomira Raše Radujkova svojevremeno, kroz finansiranje iz džyeta, povereno „Zelenilu”, moguće da će slično biti urađeno i ovog puta.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija