Vojvodina iz novog ugla: Izgradnja 11 marina na Dunavu, Tisi, Savi, Begeju i DND


Studija je predvidela pet marina na Dunavu

Zavod za urbanizam Vojvodine i preduzeće „Ehting“ iz Beograda, u saradnji s pokrajinskim Sekretarijatom za privredu i turizam, izradili su studiju po kojoj je izgradnja marina osim na reci Begej moguća na još 10 lokacija na Dunavu, Tisi, Savi i kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Projekat prekogranične saradnje između Srbije i Rumunije, naime, predviđa revitalizaciju plovnosti kanala Begej, koji će se finansirati sredstvima EU.

Kako pišu mediji, studija je predvidela pet marina na Dunavu, dve na Tisi, i po jednu na kanalu DTD, Savi i Tamišu.

Kada je reč o Dunavu, marine su predviđene za Bačko Novo Selo, Sremske Karlovce, Stare Banovce, Kovin i Staru Palanku, zatim, na Tisi su planirane lokacije Senta i Titel, na Savi u Sremskoj Mitrovici, na Begeju u Zrenjaninu, na Tamišu u Pančevu, a na kanalu DTD marina je predviđena kod Srbobrana.

Projektom prekogranične saradnje osim izgradnje marine na Begeju, predviđena je i izgradnja pristana u centru Zrenjanina, rekonstrukcija četiri prevodnice, dve u Zrenjaninu, a dve u Temišvaru, kao i izgradnja biciklističke staze.

Završetak projekta predviđen je za avgust 2021. godine, a radovi na čišćenju Begeja, koji će označiti početak projekta, počinju na proleće, prenose mediji.

izvor: Tanjug, agencije, foto: marcinw, Pixabay 

POPULARNO