Uvođenje obaveznog vojnog roka - Većina poslanika protiv


Većina poslanika u ovom sazivu odbila bi taj predlog

Kada bi se u Narodnoj skupštini Srbije glasalo o uvođenju obaveznog služenja vojnog roka, većina poslanika u ovom sazivu odbila bi taj predlog.

Ipak, konsenzus ne postoji. To su pokazali odgovori poslanika u okviru rubrike "Šta kažu o?" portala Danas.

Jedan od onih koji je, u ovoj rubrici, na pitanje da li je za uvođenje obaveze služenja vojnog roka odgovorio negativno jeste poslanik Demokratske stranke Goran Ješić. "Apsolutno ne. Ova država nije sposobna da obezbedi obroke ni deci u vrtićima, a kamoli četiri obroka dnevno za vojnike. Profesionalizam u tom poslu je trend koji se pokazao kao najoptimalniji", rekao je Ješić.

I njegovo mišljenje u klupama Narodne skupštine nije usamljeno. Dragan Marković Palma, poslanik Jedinstvene Srbije sličnog je stava.

"Protiv toga sam. Neka vrsta obuke da, ali uvođenje obaveznog vojnog roka ne. Kažu vojska uči disciplini, to je netačno. Radnu naviku stvaraju roditelji, a ne vojska. Treba da imamo rezervni sastav, ali ne i obavezu služenja vojnog roka", istakao je Palma.

Da za tim nema potrebe smatra i Muamer Zukorlić, narodni poslanik i lider Stranke pravde i pomirenja, koji ističe da je profesionalna vojska odlika razvijenih zemalja, kao i da bi uvođenje obaveznog vojnog roka bio korak unazad za Srbiju.

Na istoj strani, sudeći prema odgovorima datim portalu Danas, jesu i potpredsednik Narodne strane Miroslav Aleksić, lider Nove Zoran Živković, član predsedništva SNS-a Ljubiša Stojmirović, kao i njegov poslanički ali i partijski kolega Zoran Dragišić.

"Uvođenje vojnog roka u ovom trenutku smatram da nije dobra opcija, ili preciznije da je u ovom trenutku bolje raditi na ispravljanju grešaka koje su nastale brzom i nedovoljno dobro urađenom profesionalizacijom", rekao je za Danas Aleksić. Živković je u svom odgovoru naveo da ne veruje da bi to doprinelo bezbednosti zemlje.

Da je profesionalna vojska najbolje rešenje za Danas.rs objašnjava Žarko Korać, poslanik Liberalno demokratske partije. Na pitanje da li je za uvođenje obaveze služenja vojnog roka za sve građane i poslanik Srpskog pokreta obnove Aleksandar Čotrić odgovara slično.

"Pristalica sam profesionalizacije vojske, jer je to efikasniji i jeftiniji model odbrane zemlje. Bio sam u vojsci više od godinu dana, bio sam i primeran vojnik, i mnogo toga dobrog i korisnog sam naučio, ali smatram da svaku obavezu bolje izvršavaju ljudi koji se za to obučavaju tokom cele karijere", istakao je Čotrić.

Protiv je i poslanica Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta. "Prošlo je mnogo vremena od ukidanja obaveznog vojnog roka i vraćanje bi bilo teško iz više razloga, finansijskih, pre svega. Profesionalnu vojsku treba podići na viši nivo i obezbediti uslove za to", naglasila je Radeta.

Da ne postoji konsenzus, ni po ovom pitanju, u Narodnoj skupštini govore mišljenja poslanice Nove Srbije i potpredsednice Narodne stranke Sande Rašković Ivić i poslanice Dveri Marije Janjušević.

I dok su Rašković Ivić i Đorđe Komlenski, poslanik Pokreta socijalista, za obavezno odsluženje vojnog roka kao tromesečnog kursa, Janjušević je Danas naglasila: "Vojnici tokom obuke usvajaju mnoge veštine korisne u svakodnevnom životu i uverena sam da obavezni vojni rok ima daleko više pozitivnih efekata u odnosu na negativne".

I predsednik Komunističke partije i poslanik Josip Joška Broz na glasanju za uvođenje obaveznog vojnog roka glasao bi potvrdno. Sudeći po izjavama datih za Danas, ni narodni poslanik SPS-a Neđo Jovanović ne bi drugačije postupio.

"Služio sam vojni rok i vojnu obavezu doživljavam kao uzvišeni čin. Patriotske emocije moraju imati uporište u spremnosti i sposobnosti da se brani otadžbina. Zato podržavam uvođenja obaveznog vojnog roka", rekao je on.

Poslanik PUPS-a Momo Čolaković takođe je za uvođenje obaveze vojnog roka. "Služio sam vojni rok i to mi je mnogo značilo i opredelilo moj budući život. Naravno, ja sam za to da se sprovede javna rasprava i u okviru te rasprave da čujemo sva mišljenje, ali moje opredeljenje je za", objasnio je Čolaković svoj stav.

izvor: Danas, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO