Urbani povrtari: Đaci sadili seme raznog povrća - paradajz raste i u dvorištima škola i kuća


Paradajz može da raste i u urbanim sredinama

Društvo “Raspustilište” organizovalo je nedavno promotivnu radionicu na kojoj je predstavljen projekat “Urbani povrtari” u OŠ “Petefi Šandor”.

Članovi društva su, zajedno s volonterima, učenicima održali kratku prezentaciu o projektu. Potom su se zajedno uputili u dvorište škole gde su đaci u plastične čaše sadili seme raznog povrća.

Ivana Ružić iz Društva “Raspustilište” podsetila je tom prilikom da se projekat “Urbani povrtari” realizuje drugu godinu za redom.

- Ponosni smo na to što se OŠ “Petefi Šandor” ove godine priključila projektu, a kako ujedno obeležava i 63 godine postojanja, ovo je bila sjajna prilika da učenicima predstavimo ideju urbanog baštovanstva - kazala je za Dnevnik Ivana Ružić.

- Naši volonteri su deci predočili koje aktivnosti i obaveze ih očekuju u okviru projekta. Nadamo se da ćemo na ovaj način uspeti da podignemo svest o značaju zdrave ishrane, ali i da ih naučimo kako se uzgajaju biljke u domaćinstvu.

Ivana Ružić istakla je da su ovakvi projekti važni tokom obrazovanja mladih. Prema njenim rečima Društvo ima zadatak da mlade usmeri na zdrav način ishrane i stil života, ali i da probudi preduzetnički duh. Takođe, treba im pokazati da paradajz može da raste i u urbanim sredinama, u malim prostorima, dvorištima škola i kuća, pa i na terasama stanova.

Deca su s nestrpljenjem isčekivala odlazak u dvorište i sejanje semena povrća. Složila  su se da baštovanstvo pričinjava zadovoljstvo i da je odlična metoda za opuštanje, a većina učenika s kojima smo razgovarali prvu biljku je zasadila s bakama i dekama.

- Volim da učim o biljkama, i da ih sadim, pa se svakako radujem ovom projektu - kazao je Mihailo, dodavši da se za baštovanstvo zainteresovao u petom razredu kada su na času biologije sadili pasulj u providne posude i posmatrali kako se vremenom razvija, prenosi Dnevnik.

Njegov školski drug Danilo rekao je da se zdravo hrani u odnosu na današnje navike mla­dih. Kaže da se mnogo priča o zagađenju i hemijskom tretmanu hrane, pa je bitno da se unosi povrće iz domaćeg uzgoja.

Tim Društva “Raspustilište” pozvao je zainteresovane da se putem društvih mreža i sajta urbanipovrtari.rs prijave na konkurse koji će biti raspisani.

Projekat “Urbani povrtari” realizuje se s ciljem podizanja svesti kod mladih o potrebi očuvanja pri­ro­de, uz razvijanje zdravih stilova života i obučavanje o proizvo­dnji i pripremi zdrave hrane.

izvor: dnenvik.rs, agencije, foto: Artem Bali, Pexels

POPULARNO