Ukida se: Poslednje pomeranje sata u Evropi 2021. godine - zemlje biraju, letnje ili zimsko


84 posto ispitanika želi da obustavi menjanje sata

Evropski parlament izglasao je danas da se od 2021. godine ukine pomeranje sata koje se decenijama događalo dva puta godišnje, u martu i oktobru.

Prema direktivi EU, svih 28 država članica sada prelaze na letnje vreme poslednje nedelje u martu i nazad na zimsko vreme poslednje nedelje oktobra.

Za dve godine, zemlje koje planiraju da zauvek ostanu na letnjem računanju vremena trebalo bi da pomere kazaljke poslednji put u martu 2021, a one koje odaberu zimsko računanje vremena podesiće svoje satove poslednji put u oktobru 2021. godine.

Evropska komisija - zadužena za izradu zakonodavstva EU - napravila je predlog prošle godine, nakon javne rasprave koja je pokazala da 84 posto ispitanika želi da obustavi menjanje sata.

Letnje računanje vremena (DST) je obavezno u EU od 2001. godine, s ciljem da se interno tržište EU učini boljim i da se smanje troškovi energije.

Smatralo se da bi manje vremenskih razlika olakšalo međunarodnu trgovinu i putovanja u EU, kao i da bi dodatni sati tokom leta mogli da smanje potrošnju veštačkog osvetljenja i pomognu u slobodnim aktivnostima na otvorenom.

Međutim, ušteda energije iz DST-a pokazala se prilično marginalnom. Takođe, neki od glavnih trgovinskih partnera EU - među kojima su Kina, Rusija i Turska - ne posluju pod DST-om.

Konsultacije i naučne studije ukazuju na to da promene sata imaju negativan efekat na zdravlje ljudi.

Komisija EU je saopštila da studije ukazuju da "uticaj na ljudski bioritam može biti ozbiljniji nego što se ranije mislilo".

Ranije je najavljeno da će se i Srbija uskladiti sa svakom odlukom EU.

Letnje računanje vremena u Evropi ove godine počeće rano ujutru u nedelju, 31. marta, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unapred.

izvor: agencije, foto: NSinfo

Za vikend pomeramo sat unapred

POPULARNO