Učenici novosadske srednje škole - napravili robota koji uči i sam donosi odluke


Nalik na automobil, koji poseduje veštačku inteligenciju

Učenici novosadske srednje Elektrotehničke škole “Mihajlo Pupin” napravili su robota sa veštačkom neuronskom mrežom koji ima mogućnost učenja i samostalnog donošenja odluka jer ne radi po unapred definisanom programu.

Ukratko, radi se automatizovanom samohodnom robotu, nalik na automobil, koji poseduje veštačku inteligenciju. Robota koji je nazvan “javorko” osmislili su učenici trećeg razreda smera informacione tehnologije Jovan Dožić, Mlađen Stojaković i Đorđe Jeremijić, koji za Blic objašnjavaju da neuronska mreža na robotu uči svakog trenutka na sopstvenim greškama tokom rada kao i pomoću slika dobijenih sa kamere koja neprestano snima i posmatra prostor oko robota pod uglom od 180 stepeni.

- “Javorko” ima mogućnost učenja na osnovu slika i može samostalno da donosi inteligentne odluke.

Raspoznaje različite objekte i predmete koji ga okružuju tako da može da nađe primenu u istraživanju nepristupačnih područja poput grotla vulkana ili teško radioaktivnih područja, u pronalaženju i prepoznavanju osoba u ruševinama, ali i eventualnom istraživanju drugih planeta - pričaju tvorci “javorka”.

Dodaju i da mozak robota pokreće mikroračunar “raspberry Pi”, veličine jedne kreditne kartice, koji poseduje četvorojezgarni računarski procesor. On okreće softversku neuronsku mrežu sposobnu da sama razmišlja i daje zaključke, prenosi Blic.

izvor: blic.rs, agencije, foto: NSinfo