U Srbiji smrdibube iz Etiopije i Kine - nijedan razlog da ih se čovek plaši


Možemo li da se zaštitimo od ove invazivne vrste
da li su opasne po ljudsko zdravlje, koja je razlika između zelenih i braon smrdibuba?

Insekti žive na zemlji više od 300 miliona godina, a čovek možda najviše dva miliona i ta činjenica najbolje objašnjava njihovu neverovatnu moć preživljavanja.

Olivera Petrović Obradović, entomolog, profesorka Poljoprivrednog fakulteta kaže da su insekti zaista neverovatna stvorenja, ali da nema nijedan razlog da se čovek plaši smrdibube.

"Nikako ne preporučujem da se uništavaju hemijom, već ih jednostavno zahvatite papirom i izbacite kroz prozor ili ubacite u teglu i zatvorite".

Profesorka naglašava da smrdibube ne ujedaju i nisu opasne po ljude, već su velike štetočine u biljnoj proizvodnji. "Različite vrste imaju različite preferncije prema biljkama".

Ona kaže da kada govorimo o braon i zelenim smrdibubama koje viđamo u okruženju, da su braon u Srbiju došle iz Kine, a zelene iz Etiopije.

"Insekti najčešće dolaze nenamerno preko dobara. Verujem da ćemo u budućnosti svi morati da imamo neke mreže na prozorima. Smrdibube su verovatno prezimile na skrovitim mestima u stanovima i sad se aktiviraju. One hoće da izađu napolje, traže biljke da se hrane".

izvor: Prva, b92.net, agencije, foto: Brett_Hondow, Pixabay