U Srbiji kupovina plastičnih kesa smanjenja za 60 odsto


Građani bi trebalo da znaju da je rat plastici objavljen

Učestvujući na centralnoj maniofestaciji najveće svetske ekološke akcije "Sat za našu planetu", ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, izjavio je da je u Srbiji kupovina plastičnih kesa smanjenja za oko 60 odsto.

"Počeli smo sa naplaćivanjem plastičnih kesa i to je već dalo rezultata, jer je kupovina plastičnih kesa smanjenja za oko 60 odsto. Uskoro počinjemo i sa aktivnostima za smanjenje upotrebe plastične ambalaže.

Građani bi trebalo da znaju da je rat plastici objavljen", izjavio je Trivan, saopštilo je danas Ministarstvo zaštite životne sredine.

Ministarstvo zaštite životne sredine i ove godine podržalo je ovu akciju Svetske organizacije za prirodu - WWF Adria, u kojoj se simboličnim isključivanjem svetla na sat vremena upozorava javnost na neophodnost očuvanje Planete.

"Izveštaj WWF 'Odgovornost kao rešenje za zagađenje plastikom', pokazuje da će prema scenariju trenutnog poslovanja, ukupne emisije CO2 u celokupnom životnom ciklusu plastike do 2030. godine porasti za 50 odsto, prvenstveno zbog neodgovarajućeg odlaganja otpada i raširene prakse njegovog spaljivanja", rekla je direktorka programa klimatskih promena u WWF Adria Duška Dimović.

izvor: FoNet, agencije, foto: NSinfo

Sat za našu planetu: I Novi Sad "u mraku" u sklopu globalne akcije

POPULARNO