U ponedeljak izmene Statuta grada - nove zgrade na Salajci, odluka o taksi prevozu...


Svi gradski propisi moraće da se u najkraćem roku usklade

Izmene Statuta grada su glavna tačka naredne sednice Skupštine grada, koja se održava u ponedeljak, 25. marta.

Pred odbornicima će se naći i izveštaji o radu Lokalnog ombudsmana i Gradskog pravobranilaštva, niz urbanističkih planova i određene kadrovske izmene.

Statut grada se u osnovi menja, kako bi se uskladio sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a koji je prošao javnu raspravu krajem decembra. U odnosu na javnu raspravu, u finalni nacrt novog Statuta unete su tehničke izmene koje ne menjaju suštinu već najavljenih izmena Statuta, poput onih da se ukidaju gradske opštine Petrovaradin i Novi Sad, prenosi 021.rs.

Nakon usvajanja novog Statuta, prestaje da važi Statut grada iz 2008. godine, a svi gradski propisi moraće da se u najkraćem roku usklade sa novim aktom.

Među urbanističkim planovima koji se nalaze pred odbornicima, izdvaja se plan Salajke, koji u osnovi dozvoljava dalje podizanje spratnosti, tako što će umesto kuća nicati zgrade pretežno od četiri ili pet spratova.

Ostali urbanistički planovi se u osnovi odnose na samo određene lokacije, kao što su plan za Bukovački plato u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Petrovaradinu, plan sportskog centra u Futogu, delova Kaća, Budisave i Bukovca.

Skupština će razmatrati i odluku o taksi prevozu, koja se donosi sa zakašnjenjem od nekoliko meseci, a razlog za njeno usvajanje je usklađivanje sa prošlogodišnjim izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO