Srbija prati EU - Zabrana jednokratne plastike, samo je pitanje kada


Idemo ka tome što je Evropska unija odlučila

Srbija želi da prati sve značajne odluke u oblasti životne sredine pa će "svakako ići ka tome što je EU odlučila".

To je rekao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan povodom zakona kojim je Evropski parlament zabranio plastične predmete za jednokratnu upotrebu.

"Svakako idemo ka tome što je Evropska unija na neki način odlučila. Mi znamo za to, oni su već ranije zauzeli politički stav da će ići ka tome i sada ga formalizuju. I videćete da ćemo već do kraja ove godine imati vrlo rezolutne mere koje će ići u tom pravcu", odgovorio je Trivan na pitanje o evropskom zakonu kojim će od 2021. u EU biti zabranjeni pribor za jelo i plastični tanjiri za jednokratnu upotrebu, plastične slamke, štapići za uši od plastike, kao i štapići za pridržavanje balona, te kutije za hranu i čaše od ekspandiranog polistirena.

On je podsetio da je neke pilot mere, kao one za plastične kese u Srbiji već primenjene.

Na pitanje kada će mere oko plastike zaživeti u Srbiji, Trivan je odgovorio: "To ćemo videti".

"Moramo da dobro proanaliziramo situaciju u svojoj zemlji zbog puno, ne samo interesa, nego i konkrentih situacija koje će se dogoditi potencijalnim ukidanjem korišćenja plastike.

Mora se pametno pristupiti, analizirati temeljno, a što se mene tiče nesumnjivo je da ćemo ići ka toj odluci samo je pitanje samog termina kada ćemo to uraditi", rekao je Trivan.

izvor: Tanjug, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO