Srbija: Ministar odbrane - ide u vojsku: Nije služio tada obavezni vojni rok, sada ide dobrovoljno na obuku


"Ako ja mogu da idem, zašto ne može neko drugi?"

Svoj odlazak na dobrovoljnu obuku za odbranu zemlje ministar Vulin, koji svojeveremeno nije služio tada obavezni vojni rok, najavio je u gostovanju u Dnevniku RTS-a.

"Ako ja mogu da odvojim 15 dana svog života da bi se učio kako se brani zemlja, to može onda svako drugi" rekao je Vulin povodom akcije pozivanja u rezervni sastav određenog broja vojnog stasalih građana Srbije koji dosad nisu bili obučavani kao vojnici.

Vulin bi u rezervni sastav mogao da uđe ako "prođe" lekarsku komisiju, tj, obavezni lekarski pregled.

"Želim da pođem od sebe i sopstvenog primera. Ja sam kao ministar odbrane iskoristio priliku da se dobrovoljno javim za obuku. Od sutra, kada prođem medicinske preglede, ja ću biti jedan od rezervista koji će prolaziti petnaestodnevnu obuku u kojoj ćemo se obučavati za sve ono što svi mi koji nismo služili vojsku sada imamo priliku da to i uradimo" rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin gostujući večeras u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije.

"U vojsci postoji jedno pravilo: kaži - pa pokaži, uradi - pa naredi. Ako ja mogu da idem, zašto ne može neko drugi? Ako ja mogu da dam 15 dana svog života godišnje, zašto ne može neko drugi? Nema opravdanja da ne služite svojoj zemlji i da se ne borite za svoju zemlju", poručio je ministar Vulin.

U vezi sa pozvanim vojnim obveznicima, Vulin kaže da svako treba da se odazove a da ako je sprečen, to obrazloži nadležnima. Oni koji se ne odazovu biće kažnjeni sa 50.000 dinara.

Svi koji se pozovu na "prigovor saveti" (ne žele da služe pod oružjem), biće preraspoređeni u jedinice Civilne zaštite, rekao je ministar.

Ideja je, kaže ministar vojni Aleksandar Vulin, da se svi ljudi "upoznaju sa načinom na koji se brani zemlja.

Ministar navodi da od ukidanja obaveze služenja vojnog roka više od 200 hiljada sposobnih i zdravih muškaraca nije imalo nikakvu vojnu obuku i ne zna ništa o odbrani svoje zemlje.

izvor: agencije, foto: novisad.rs

POPULARNO