Solarni paneli na sve više lokacija u Novom Sadu - Za energetsku efikasnost važne aktivnosti pojedinca


Dobar primer u Novom Sadu je zgrada budućeg
Naučno-tehnološkog parka, a pozitivna inicijativa su i solarni paneli postavljeni na više lokacija u gradu.

Da bi se jedna zemlja mogla pohvaliti energetskom efikasnošću važno je ne odvajati demografiju, etiku, društveno-ekonomske procese, proizvodnju hrane, snabdevanje vodom, proizvodnju energije i politiku. Ipak, važne su i aktivnosti pojedinca u svakodnevnom životu.

Postavljanje novih prozora i izolacije je za mnoge građane dobra ideja, ali skupa investicija.

"Da li ste vi motivisani da štedite energiju? Onda kažemo, pa čekaj, ja plaćam po kvadratnom metru, ako živim u višespratnici. Ja nisam stimulisan. Bio bih stimulisan kad bih dobio vrlo povoljan kredit i kada bi ta investicija i to što bih ja uradio u svom stanu, kad bi mi se to odrazilo na trošak za grejanje. E to je taj sveobuhvatni sistem. Tražiti ekonomski opravdane scenarije za implementaciju takvih energetskih politika. Institucionalna organizovanost treba da obezbedi te simultane uslove da se to može sprovesti glatko", kaže za RTV profesor Dušan Gvozdenac, sa FTN-a.

Uz osnaživanje institucija, ohrabrivanje stručnjaka da primene novine u radu i edukaciju dece o važnosti štednje energije – pomak bi mogao biti brži. Do tad nam ostaju mali koraci, poput gašenja sijalica, kada nam nisu neophodne i ušteda energije na dnevnom nivou.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: succo, Pixabay 

POPULARNO