Produžetak omiljenog šetališta: Novi Sad dobija pešački most i hotel - na ušću Kanala u Dunav


Most će biti dužine oko 180 metara, širine 6,2 metara

Uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) raspisala je arhitektonski konkurs za idejno rešenje poslovno-ugostiteljskog objekta i pešačko-infrastrukturnog mosta na ušću Kanala Dunav-Tisa-Dunav u Dunav.

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, traži se idejno rešenje, čime će se stvoriti produžetak "omiljenog šetališta Novosađana", odnosno keja.

Prva nagrada za idejno rešenje biće milion dinara, dok će za drugo i treće mesto biti dodeljene nagrade od 700.000, odnosno 400.000 dinara, prenosi 021.rs.

Od stručnjaka se traži da ponude rešenja za most, pristupne saobraćajnice, biciklističko i pešačko povezivanje sa okruženjem, način uređenja zelenih površina...

Na mestu gde se planira poslovno-ugostiteljski objekat, odnosno hotel, kao i ostali sadržaji koji su predviđeni konkursom, sada se nalazi zelena površina.

"Turistička atrakcija", ukoliko bude realizovana, Novosađanima i turistima koji budu prelazili preko mesta, pružiće mogućnost "opuštajućeg" posmatranja Dunava, keja, Luke Novi Sad, Rafinerije Novi Sad, Šangaja...

"Sprovođenje ovog konkursa je prvi korak u realizaciji jednog od novih, planiranih mostova u Novom Sadu. Na ovaj način Grad želi da sazna kakav most žele i zaslužuju njegovi građani, ali i svi dobrodošli posetioci i gosti našeg grada", navodi se.

Kada je u pitanju most, on će biti dužine oko 180 metara, širine 6,2 metara, od čega će tri metra biti rezervisano za biciklističke staze, a ostatak za pešačke, koje će se nalaziti sa obe strane.

Biciklistička staza bi bila deo međunarodnog projekta koji se zasniva na izgradnji takozvanih "zelenih puteva" i biciklističkih staza duž Dunava, a njome bi trebalo da se povežu prirodne i istorijske znamenitosti Novog Sada i susednih regija.

izvor: 021.rs, agencije, foto: myphotojourneys, Pixabay

Nova glavna crpna stanica do kraja godine - Kej konačno bez neprijatnih mirisa

POPULARNO