Predlažu zakon koji će zabraniti uvoz automobila starijih od 10 godina


Prosečan vek automobila u Srbiji je 15 godina

Ministarstvo za zaštitu životne sredine predložiće zakon koji će zabranjivati uvoz automobila starijih od 10 godina. "Postali smo groblje najgorih automobila zapadne Evrope", kaže ministar Goran Trivan.

Prosečan vek automobila koji se voze po drumovima Srbije je 15 godina (između 13 i 17 godina), pokazalo je istraživanje iz prošle godine.

U skladu sa platežnom moći građana automobili koji se voze i ne mogu da budu noviji, pa se vozači snalaze, "krpe" i nekako odražavaju svoje četvoročkaše u voznom stanju.

Ali, prema najavama iz Ministarstva za zaštitu životne sredine, uskoro bi mogao da bude zabranjen uvoz automobila starijih od 10 godina.

Moguće već od naredne godine.

"Postali smo groblje najgorih automobila zapadne Evrope. Razgovaramo o zabrani uvoza sa najlošijim motorima, a tražiću i nove mere", najavljuje ministar Goran Trivan u razgovoru za "Kurir".

S obzirom na to da Srbija pregovara, odnosno pokušava da uskladi svoje standarde sa evropskim, a jedno od najznačajnijih poglavlja na tom putu jeste ekologija, ovo je važna mera. Jer, kaže, ministar, Srbija neće biti primljena u Evropsku uniju dok ne podigne standarde životne sredine.

Srbija, dakle, mora da se ponaša pažjivije prema zaštiti prirode i uslovima života, ali ne samo zato što to traži Evropska unija, već, pre svega, zato što je to dobro za njene građane.

izvor: Kurir, mondo.rs, agencije, foto: Pexels

POPULARNO