Postupci protiv roditelja zbog neopravdanih časova


U tri slučaja su roditelji kažnjeni sa po 5.000 dinara

Ukupno 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka podneto je do sada Prekršajnom sudu u Novom Sadu radi utvrđivanja odgovornosti roditelja čija su deca neopravdano izostajala iz škole.

Od toga, kako za Novosti kažu u Prekršajnom sudu, rešeno je pet predmeta. U jednom slučaju zahtev je odbačen, izrečena je jedna opomena, a u tri slučaja su roditelji kažnjeni sa po 5.000 dinara, jer njihova deca nisu redovno pohađala nastavu.

"Preostalih 14 predmeta i dalje je radu. U 2019. podnet je jedan takav zahtev zbog istog prekršaja i nije rešen", kažu u Prekršajnom sudu za Novosti.

Nedolazak u školu, ili bežanje sa pojedinih časova, đaci pokušavaju da pravdaju raznim izgovorima, mada ima i onih učenika koje su roditelji, bez obzira na razlog, spremni da opravdaju u školi. Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu i direktorka OŠ "Vasa Stajić" kaže da su roditelji spremni da pravdaju deci izostanke iako je osnovna škola obavezna.

"U slučajevima kada đak do pet časova izostaje bez opravdanja, o tome odmah obaveštavamo roditelje. Ukoliko su takva odsustvovanja česta, obaveštavamo i Centar za socialni rad i kao krajnja mera primenjuje se prijava sudu protiv roditelja. Imali smo situaciju da dete tri dana dođe, dva ne dođe u školu i to se ponavlja", kaže Pastonjicki, ističući da škola primenjuje pojačan vaspitni rad sa đacima za koje se utvrdi da neopravdano izostaju.

Stanko Matić, predsednik Aktiva direktora srednjih škola u Novom Sadu i direktor Tehničke škole "Mileva Marić Ajnštajn", kaže za Novosti da je dozvoljeno da đak ima 25 neopravdanih izostanaka.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: ilustracija

POPULARNO