Ponovo predlog: Policijski čas za maloletnike u Srbiji? (VIDEO)


Deca mlađa od 16 godina ne smeju biti na ulici posle 22 časa

Ako je Island za deset godina uspeo da smanji broj maloletnika koji konzumiraju drogu i alkohol sa 44 na 5 procenata, može i Srbija.

Predsednik Pokreta obnove Kraljivine Srbije Žika Gojković pojašnjava da je predlog da deca mlađa od 16 godina ne smeju biti na ulici posle 22 časa bez roditelja tokom zime odnosno od oktobra do aprila, a posle ponoći tokom leta.

"Za izuzetne slučajeve, roditelj bi preko javnog beležnika davao dozvolu detetu da bude na ulici u to vreme", navodi on.

Gojković kaže da je reč o inicijativi koja bi u velikim gradovima dala rezultat, jer se ekcesi u kojima učestvuju maloletnici uglavnom dešavaju posle ponoći.

Island je sličnim merama decu okrenuo sportu i to je prvi i najvažniji rezultat, dodao je on.

Maloletnicima zakonom zabraniti noćne izlaske? Inicijativu podržalo više od 55.000 građana


Socijalni psiholog Vesna Tomić smatra da je ključno da se deci ponudi alternativa i da se sistem uključi u rešavanje problema, zdravstvene i obrazovne institucije.

Predsednica Udruženja roditelja "Matica" Biljana Grbović kaže da podržava svaku ideju da se nešto lepo uradi za decu, ali da misli da je centralna tema uspostavljanje autoriteta deci, a ova inicijativa " nekako početa sa kraja problema".

Na pitanje "Treba li maloletnicima zakonom zabraniti noćne izlaske" na portalu b92.net, najveći broj glasaša odgovorio je potvrdno.

Više o svemu pogledajte u prilogu emsije "Jutro" TV Prva.

izvor: Prva, b92.net, agencije, foto: NSinfo

Maloletnicima zakonom zabraniti noćne izlaske? Inicijativu podržalo više od 55.000 građana

POPULARNO