Počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Begeču


Gradska uprava za građevinsko zemlјište i investicije pristupila
je realizaciji još jednog kapitalnog objekta sa cilјem unapređenja komunalne infrastrukture u prigradskim naselјima.

Za stanovnike Begeča izuzetno je značajna vest da je počela izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čime će biti omogućeno da ranije izgrađena kanalizaciona mreža bude puštena u funkciju.

Za ovu investiciju iz gradskog budžeta izdvojeno je 192 miliona dinara, a rok za završetak svih predviđenih radova je 240 dana.

Budući kompleks prečistača prostiraće se na površini od 1,5 ha, udalјenoj oko 500 m od samog naselјa, južno od magistralnog puta Novi Sad-Bačka Palanka.

Za obezbeđenje adekvatnog kvaliteta prečišćene vode, predviđena je primena kombinovanog postupka mehaničko-biološkog prečišćavanja, čime će biti zadovolјeni svi neophodni uslovi zaštite životne sredine, naročito zaštite okolnog zemlјišta, kao i površinskih i podzemnih voda.

Otpadne vode iz naselјa će se dovodnim kolektorom, iz pravca Ulice Dositeja Obradovića, transportovati do prečistača. Budući recipijent prečišćenih otpadnih voda iz naselјa je reka Dunav (meandar Dunavac), a prečišćene otpadne vode neće ugroziti kvalitet vode u recipijentu.

Sem samog postrojenja, u okviru kompleksa biće izgrađene i interne saobraćajnice, parking, javno osvetlјenje, vodovodna i elektro mreža, a čitav prostor će se na kraju i hortikulturno urediti.

Izgradnjom prečistača i dovođenjem kanalizacije u funkcionalno stanje rešava se jedan od najkrupnijih komunalnih problema i ujedno omogućuje bolјi i kvalitetniji život stanovnika Begeča.

Time se još jednom potvrđuje opredelјenje Grada Novog Sada za uspostavlјanje jednakih komunalnih standarda u svim prigradskim naselјima, uz podsećanje da su prethodnih godina izgrađena i puštena u rad tri prečistača i to u naselјima Kovilј, Stepanovićevo i Rumenka, navodi se u saopštenju.

POPULARNO