Ozbiljno narušen sistem vrednosti - Kockarnice i apoteke dominiraju našim gradovima


Fenomen nije karakterističan samo za sever Banata

Standard stanovništva, presija potrošačkog društva, kao i ozbiljno narušen sistem vrednosti - u velikoj meri određuju kvalitet našeg života.

Primer jednog fenomena u manjoj sredini samo je dobra ilustracija za mnoge druge, pa i veće centre.

Izuzimajući banke u centru Kikinde, kao i u brojnim drugim vojvođanskim mestima, najviše ima apoteka i kockarnica. Šta to govori o kvalitetu života?!

Da li je sve starije i sve siromašnije stanovništvo dovoljno objašnjenje zašto u centru grada preovlađuju baš apoteke i kockarnice i koliko to govori o kvalietu života jedne sredine. Iako pomalo zatečeni pitanjem, Kikinđani imaju svoje objašnjenje, dodajući da to nije fenomen karakterističan samo za sever Banata, prenosi RTV.

Zašto nadu i utehu od svakodnevnih, egzistencijalnih problema tražimo na - pogrešnim mestima:

Đorđe Popović, specijalista kliničke psihologije kaže:

"Apoteke zapravo dođu kao neka vrsta utešiteljskih institucija, gde osiromašeni čovek pokušava da nađe anesteziju od svega onoga što ga okružuje. A, pre svega, pokušava da na jedan nespretan način rešava svoje probleme."

U svakodnevnoj borbi za egzistenciju, gotovo apsurdno zvuči činjenica da imperativ potrošačkog društva i ozbiljno poljuljan sitem vrednosti postaju sve očigledniji.

"Prosečan stanovnik ove zemlje, a možda i čitave planete, ima iluziju da postoji samo materijalni žovot. I, upravo zbog te iluzije, ljudi insistirajnu na materijalnosti i otuda tolika atrakcija koju donose kockarnice, kladionice, kako li se sve zovu", dodaje Popović, za RTV.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: stux, Pixabay 

POPULARNO