Novosadska luka prodata: U petak Port Dubai otkriva cenu i ulaganje u Luku Novi Sad


Izvesno je da će privatizacija u petak biti i završena

Komisija za sprovođenje postupka privatizacije AD „Luka Novi Sad” u petak će otvoriti koverat u kojem je podatak o tome koliko kupac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata „Port of Dubai” plaća našu luku i koliko namerava da uloži u novosadsko preduzeće.

Ministarstvo privrede u ponedeljak je saopštilo da je Komisija za sprovođenje privatizacije preduzeća pregledala dopunjenu dokumentaciju, iz koje se vidi da zainteresovani kupac iz Emirata ispunjava uslove iz poziva o prodaji.

Na osnovu tog saopštenja može se zaključiti da je praktično novosadska luka prodata i da će novi vlasnik biti poslodavac iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ostaje samo da se čuje da li će arapska kompanija novosadsko preduzeće kupiti po početnoj ceni od 7,99 miliona dinara, ili platiti više, i koliko iznosi paket investicionog ulaganja.

Podsećamo na to da je prilikom otvaranja ponuda 5. marta komisija ustanovila manjkavosti ponude tog kupca formalnopravne prirode, u koverti u kojoj je investitor  bio obavezan da dostavi podatke o tome da li ispunjava uslove koje je država postavila novom vlasniku.

U javnom pozivu tražio se kupac koji je u lučkom biznisu najmanje deset godina, da je u svakoj od protekle tri godine imao pretovar od najmanje 1, 4 milion tona i najmanje 30 miliona evra prihoda.

Pošto i više od toga kompanija „Port of Dubai” ispunjava, izvesno je da će privatizacija AD „Luka Novi Sad” u petak biti i završena.

AD „Luka Novi Sad” ima kapacitet za pretovar 2,5 miliona tona robe godišnje, a u proteklih nekoliko godina imala je pretovar iznad milion tona. Arapski investitor, važno je spomenuti, kupuje domaće preduzeće bez dugova i kredita, koje je u proteklih nekoliko godina pozitivno poslovalo  samostalno na tržištu.

izvor: dnevnik.rs, foto: Karsten Bergmann, Pixabay, ilustracija

POPULARNO