Novi Liman - umesto Brodogradilišta i kasarne: Novo luksuzno naselje uz Dunav od pola milijarde evra?


Skoro svo zemljište, osim kasarne, u privatnom vlasništvu

Gradonačelnik Miloš Vučević najavio je da će Novi Sad u narednim godinama dobiti dva nova mosta preko Dunava, kao i ekskluzivno stambeno naselje na prostoru između Mosta slobode i Šodroša.

Gradonačelnik Miloš Vučević najavio je i projekat izlaska Novog Sada na Dunav u delu od Mosta slobode do Šodroša, odnosno prostora gde se nalaze bivši Neimar, Brodogradilište i kasarna Rečne flotile.

"Pričamo o novim urbanističko-investicionim projektima izuzetno velike vrednosti.

Moramo da iskoristimo potencijale zapuštenih lokaliteta, kao što je nekadašnje brodogradilište, gde ni posle petnaestak godina nije iskazano interesovanje za tom delatnošću.

Zato treba da, poput Londona, Roterdama i drugih gradova, taj prostor iskoristimo za poslovno-stambeni kompleks, a verujem da ćemo početkom 2020. godine započeti realizaciju te investicije, vredne preko 400 miliona evra.

Novi Sad dobija nove mostove: Tunel kroz Petrovaradinsku tvrđavu, iz tunela liftom - spajanje sa kejom u NS


Dakle, na ovom potezu možemo očekivati luksuzno naselјe, parkove, poslovnu zonu, ali će završnu reč o tome kako najbolјe urbanistički urediti ceo taj kompleks dati struka. U svakom slučaju, dobro je što neko hoće da investira pola milijarde evra u Novi Sad", naveo je Vučević.

On je dodao da je namera Grada da Novi Sad dobije pravu, modernu marinu, uređen Dunavac, kao i da vlada veliko interesovanje investitora i za lokaciju gde se danas nalazi kasarna "Aleksandar Berić", sedište Rečne flotile. On je uveren da će se postići dogovor sa Ministarstvom odbrane i Vojskom Srbije, da se nađe nova adresa za celu Prvu brigadu, pa tako i Rečnu flotilu.

Projekat o kojem je govorio Vučević planiran je delimičnim izmenama planova Limana iz prošle godine, koje još čekaju da dođu u Skupštinu grada na usvajanje.

U osnovi radi se o gradnji stambenih kompleksa uz Dunav, a već nekoliko novosadskih građevinskih investitora je proteklih godina kupilo zemljište Brodogradilišta, Neimara, kao i druge parcele, pa je skoro svo zemljište u tom delu uz Bulevar despota Stefana, osim kasarne, u privatnom vlasništvu.

izvor: agencije, foto: Quintin Gellar, Pexels, ilustracija

POPULARNO