Nova mesta: 19 uređenih malih urbanih celina u NS - Ove godine Šodroš, Kovilj, Detelinara...


Planira se i uređenje centra grada i Kineske četvrti

Nakon što je prošle godine u Sremskoj Kamenici niklo prvo „Novo mesto“ – javni prostor uređen po želji građana i na osnovu konkursnog rešenja, građani su prvi put videli šta bi to mogla predstavljati titula Evropske prestonice kulture i šta bi Novom Sadu i okolini moglo ostati nakon titularne 2021. godine.

Po rečima direktora Fondacije „Novi Sad 2021– Evropska prestonica kulture“ Nemanje Milenkovića, od 2017. godine i prvih konkursa, javnih poziva građanima da učestvuju idejama i predlozima, (pri)gradsko okruženje bogatije je za 19 uređenih malih urbanih celina i već pomenuti plato i autobusko stajalište u Sremskoj Kamenici na Trgu Zmaja Jove.

– Projekat „Nova mesta“ projekat je na koji je Fondacija veoma ponosna jer uključuje građane, stručnu javnost, te oni zajedno rade na uređenju grada – kaže Milenković za Dnevnik.

– Realizuje se prvi put i obuhvata tri modela, u koji se građani mogu uključiti u zavisnosti od veličine novog javnog mesta i javne površine na kojoj se gradi.

Kako je objasnio, najmanji model, koji se finansira kroz „mikrogranting poziv“ – gde je vrednost posla do 350.000 dinara, i najviše uključuje građane u proces odabira novog mesta, njegovog izgleda, funkcije i same izgradnje.

– Kada govorimo o tom modelu, tokom 2018. godine udruženja građana prijavila su 67 projektnih ideja, dobila su novac na javnom konkursu za 19 lokacija, koje su potom sami uredili. U sklopu tog projekta, građani su učestvovali od ideje do realizacije, davali su predloge projekata, a stručni tim Fondacije „Novi Sad 2021“ i Društvo arhitekata Novog Sada pružali su im podršku u realizaciji tih ideja – ističe Nemanja Milenković.

Drugi model finansiranja i rešenja za uređenje javnih prostora odvija se kroz urbanističko-arhitektonski konkurs „Nova mesta“ u sklopu istoimenog projekta.

– Svake godine bira se po jedna lokacija u četiri mesne zajednice, a istraživanje se obavlja kroz anketiranje i fokus-grupe. I kada je reč o tom projektu, građani su predlagali kako bi voleli da njihovo životno okruženje izgleda, te je prošle godine Sremska Kamenica dobila jedno takvo mesto prilagođeno potrebama građana – dodaje direktor Fondacije „Novi Sad 2021“.

Na konkursu na kojem je odabrano rešenje za Kamenicu, da podsetimo, izabrani su i projekti za Šodroš, Kovilj i Detelinaru, čija se realizacija, kažu u Fondaciji, očekuje ove godine.

Što se tiče najvećeg modela uređenja predviđenog u „Novim mestima“, po Milenkovićevim rečima, planira se uređenje centra grada i Kineske četvrti, te zbog toga u njemu učestvuju svi važni akteri u arhitekturi i urbanizmu Novog Sada.

U vezi s planovima za ovu godinu, Milenković nije mogao da bude precizan. Naime, kako je naglasio, projekat od nacionalnog značaja, što Evropska prestonica kulture jeste, finansiraju i Grad, i Pokrajina i Republika, ali za ovu godinu još nije poznat iznos koji će biti izdvojen za te namene.

– Vizija Novog Sada jeste: ljudi, procesi, prostori i programi. Početak Novog. Sada. „Nova mesta“ najbolji su primer tog principa. Uključujemo građane, ali i stručnu javnost, kroz jedan novi proces dijaloga o razvoju našeg najbližeg komšiluka. Na osnovu toga, krajem leta, u okviru programskog luka „Kaleidoskopa kulture“, mi te prostore koristimo kao mesta gde se dešavaju kulturni sadržaji.

Na taj način kultura postaje način života i građani ne samo što se pitaju o tome kako vide razvoj kulture svog grada već postaju i njegovi kreatori. U tom smislu, želja nam je da taj projekatostane kao legat Novom Sadu i Novosađanima i posle 2021. godine – zaključio je direktor Fondacije „Novi Sad 2021“ Nemanja Milenković.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/NoviSad2021

POPULARNO