Nekad u Voši, a sada srušio prvaka Evrope: Tadić među najboljima u svetu - na pravi način ušao u fudbalsku istoriju


Dućin dribling koji je očarao Santijago Bernabeu ima svoje ime

Preciznije, dva imena. Neki ga zovu ’Veronika’, neki ’Rulet’. Pirueta uz rotaciju oko svoje ose. Autorska prava na ovu čaroliju polaže jedan od najvećih umetnika u istoriji fudbala - Zinedin Zidan.

"To me čini posebno ponosnim jer sam se kao klinac divio majstorijama velikog Zi-Zua", kaže na početku razgovora za Mondo junak Ajaksovog trijumfa u Madridu, bivši igrač Voše Dušan Tadić.

Čarolije mu nisu strane. Setite se ’Sombrera’ u dresu reprezentacije na utakmici sa Austrijom u Beogradu.

"Iskreno, ne opterećujem se individualnim učinkom, niti razmišljam unapred koji ću dribling da izvedem. To je instinktivna reakcija koja zavisi od situacije na terenu i položaja protivničkog igrača koji me čuva. Sve što radim u toku utakmice ima neku svrhu i ide u korist ekipe. Zato mi je i draža ta asistencija Neresu, nego onaj gol koji sam postigao za 3:0".

Da, evo i rečima. Tri - nula. Usred Madrida. Protiv trostrukog uzastopnog šampiona Evrope. A Tadić se raduje kao da je zatresao mrežu suparničkog odeljenja na školskom turniru u malom fudbalu:

"Bio sam zbunjen, nije mi bilo ni na kraj pameti da Real mora da postigne tri gola da bi prošao dalje. Osećaj je bio fenomenalan, ali sam pomislio da im je dovoljan samo jedan da nas izbace iz osmine finala. Zato se i nisam nešto naročito radovao, smatrao sam da moramo još da se pomučimo za plasman u narednu fazu".

Ili je ipak u pitanju naklonost i poštovanje prema kraljevskom klubu...

"Ima i toga. Veliki sam poštovalac Real Madrida, još iz vremena kada je Peđa Mijatović žario i palio svetskim fudbalom. Igrali smo protiv jednog od najslavnijih i najtrofejnijih klubova na svetu i zato ova pobeda ima još veću draž".

"Svašta mi se motalo po glavi dok sam čekao konačnu odluku. Pomislio sam: ’Neće valjda opet Brih da mi zagorča život’. U Rusiji protiv Švajcarske nije ni pogledao snimak, a ovde je pet minuta razmišljao da li da prizna gol. U suštini, nemam ništa protiv video-tehnologije. Naprotiv. Smatram da je fudbal sa VAR-om mnogo pošteniji i pravedniji. U početku mi se ideja nije dopadala, jer sam mislio da će prekidi da uspore ritam utakmice. Međutim, ovde u Holandiji to funkcioniše besprekorno i nadao sam se da će tako biti i u Ligi šampiona. Ali ako nam treba pet minuta da pregledamo situaciju i ako tražimo dlaku u jajetu, onda to nema nikakvog smisla. Fudbal se igra zbog lepih golova i zamislite da je onaj moj sinoć poništen zbog nekog auta koji se dogodio na početku akcije".

Ne želimo da zamislimo. Lepše je ovako. Asistencija, rulet, asistencija, gol. Magija. Srpska magija za slom evropskog prvaka:

"Bili smo bolji i u prvoj utakmici. Samo je izostao rezultat. Pričao sam sa Lukom Modrićem posle duela u Amsterdamu, bio je iznenađen koliko dobro delujemo na terenu. Rekao mi je iskreno da i pored njihove pobede u gostima, ne očekuje nimalo laku utakmicu u revanšu".

Nekadašnji selektor Srbije Radomir Antić izabrao je da razgovor za Mondo počne ocenom Tadićeve igre, a da priču o Realu i njegovoj krizi ostavi za kasnije...

"Mislim da ono što je Tadić odigrao sinoć na 'Bernabeuu' ne samo da zaslužuje sve pohvale, već i da je on na pravi način ušao u fudbalsku istoriju, koja se piše velikim slovima. I ponašanjem i igrom je pokazao da je u ovom trenutku jedan od najboljih srednjih ofanzivnih igrača u svetu", na kratko je zastao legendarni trener, kao da preispituje sopstvenu "jaku" izjavu.

"Načinom na koji je uključio saigrače kod prva dva gola, pokazao je kvalitet kakav se traži od vrhunskog srednjeg igrača", dodao je Antić.

izvor: mondo.rs, agencijevia GIPHY