Neće imati ko da radi - Kod nas gastarbajteri Kinezi, Rusi, Turcii...


Zemlje Balkana atraktivne za radnu snagu Filipina, Indije...

Srbija se već sada suočava s problemom nedostatka radnika obučenih za određene vrste poslova, a po oceni ekonomista, u bliskoj budućnosti taj problem biće još izraženiji.

Oni ocenjuju da će se naša država naći u situaciji da najobičnije poslove, kao što su vozački, pakerski, u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, zavarivački, zidarski, električarski, pekarski i drugi neće imati ko da radi.

Ni druge evropske države nisu imune na taj problem, zbog kojeg imaju stalno otvorene pozive za sezonske i druge poslove.

Procenjuje se da trenutno evropske države, uključujući i balkanske, imaju potrebe za oko milion radnika, što je uslovilo da deo naše aktivne radne snage zaposlenje potraži u inostranstvu, pre svega zbog znatno veće plate.

Teško da bi do pre nekoliko godina iko mogao poverovati u to da će zemlje Balkana biti atraktivne za radnu snagu iz Filipina, Indije, Bangladeša, Pakistana, Egipta, Sirije, Libana, Jordana, Ukrajine... No, zemlje Balkana popunjavaju „rupe” u radnoj snazi u poljoprivredi, građevinarstvu, brodogradnji, turizmu i ugostiteljstvu upravo strancima. Za sada prednost u uvozu radne snage imaju Slovenija i Hrvatska, a sudeći po broju objavljenih oglasa i na srpskim sajtovima za zapošljavanje, uskoro će se i Srbija naći na tom spisku, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pexels

POPULARNO