Maturske ekskurzije i do 500 evra: Troškovi veći nego za redovna putovanja


Za maturske ekskurzije postoji čitav lanac usluga

Maturske ekskurzije na koje se ide u završnoj godini srednje škole roditelji često počnu da plaćaju već tokom trećeg razreda, kako bi putovanje koje košta i do 500 evra bilo lakše otplaćeno.

Za maturske ekskurzije postoji čitav lanac usluga i svi u tom lancu moraju da budu plaćeni: od prevoznika i profesora do osiguravajućih kuća, prenosi Blic.

"Obavezan pratilac grupe na ekskurziji je doktor, koji se plaća po danu. Tu je i prevoz, a cena zavisi od destinacije. Na hotel ide 50 odsto novca, 20 odsto na prevoz, 30 odsto su ostali troškovi, a agenciji ostaje između šest i sedam odsto", kaže za Blic Aleksandar Seničić, direktor Jute, i dodaje da su troškovi za ekskurzije veći nego za redovna putovanja, jer škole često neku decu vode i besplatno.

Cenu ekskurzije diriguje i period kada se realizuje. Na primer, cene u novembru su znatno niže, ali je tada i vreme loše. Cena je takođe niža ukoliko je destinacija bliža, pa se tako za Budimpeštu i Beč izdvaja oko 20.000 dinara za tri noćenja, a za Prag i Drezden 500 evra.

Dok su u cenu najčešće uračunati obroci i hotelski smeštaj, učenici sa sobom moraju da nose džeparac za plaćanje ulaznica za muzeje, galerije i slično, a u nekim gradovima se plaćaju i boravišne takse. Popularna destinacija za učeničke ekskurzije, Venecija, na primer, od 1. maja ove godine, uvodi taksu za ulazak u grad.

izvor: blic.rs, agencije, foto: Helena Lopes, Pexels

POPULARNO