Mašinovođa iz Vojvodine - obilazi svet motociklom, usred pustinje sreo studenta iz Novog Sada


Oko 100.000 kilometara prešao je motorima

Saša Lalić po profesiji mašinovođa motociklom je obišao Jordan, Siriju i Mongoliju, a uz ta putovanja, rodila se i ljubav prema fotografiji.

Danas, njegove fotografije krase naslovnice knjiga u Francuskoj, dobijaju nagrade u Londonu, a on i dalje živi u Somboru i vozi lokomotivu.

Vozovi. To je Sašin posao, jer po zanimanju je mašinovođa. Ali vreme na točkovima Saša Lalić provodi i kada nije na poslu, jer putovanjima motociklom posvećuje slobodno vreme.

Oko 100.000 kilometara prešao je motorima, a ona najizazovnija putovanja su Sirija, Jordan, Turska.

"Motorom ja svakako biram puteve kojima niko ne ide, ili se ređe ide. Izbegavam auto puteve i samim tim upoznajem ljude koji nisu tu da mi prodaju nešto, nisu neki trgovci, već obični ljudi koje srećem“, kaže Saša Lalić za RTV.

A ti susreti ne samo da su zanimljivi već i iznenađujući.

Takav je bio susret na putu između Damaska i Palmire.

U pustinji.

"Našli smo se na jednoj raskrsnici u sred pustinje. Pokušavao sam čoveku na engleskom da objasnim da nam pokaže put. Ali bez uspeha i na kraju kažem mom saputniku nećemo nikada od njega ništa saznati, čovek čuva ovce odakle bi znao engleski, kad on odgovara - što ne kažete na srpskom, ja znam srpski. Čovek je studirao u Novom Sadu na Poljoprivrednom fakultetu, samo se vratio na selo i odlučio tako da živi", kaže ovaj Somborac.

Saša je prvo počeo da putuje, a onda je poželeo i da svoja putovanja zabeleži - fotoaparatom. Tako je počeo da fotografiše predele, građevine, ljude. Međunarodne nagrade i izložbe dokaz su da zna prepoznati pravi motiv i pravi trenutak za fotografisanje.

"Nekako je to sve počelo sa zalascima sunca i slikanjem cveća, ali sam posle počeo da tražim neki momenat koji je spontan, da ne bi bilo glume. Prošle godine sam osvojio prvo mesto na takmičenju u Njižnjem Novgorodu pa su mi tamo izložene fotografije. Možda je najznačajnije što sam ušao među prvih 50 na Sony World Photogpaphy Award takmičenju u kategoriji ulične fotografije i fotografija mi je izložena u Sommerset House u Londonu", kaže Saša za RTV.

Sašine fotografije su na naslovnim stranama knjiga štampanim u Francuskoj i Nemačkoj, ali i na naslovnoj strani turističkog vodiča Crne Gore. Fotografija i putovanje biće još.

"Imam neki plan da, pre nego što dovedu demokratiju u Iran odem tamo motorom, da odem u Kazahstan, Uzbekistan, Turkmenistan i tako neke zemlje gde bi voleo da vidim dok ne dođe i kod njih globalizacija", kaže na kraju razgovora za RTV (VIDEO).

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Oday Hazeem, Pexels, ilustracija

POPULARNO