Kasirke u Srbiji moraju da stoje celu smenu - "jer nisu plaćene da sede"


I kada postoje stolice, najčešće su polubarske

U više od polovine trgovinskih objekata u Srbiji kasirkama nije omogućeno da sede na radnom mestu, pokazalo je istraživanje.

U tačno 61 odsto trgovinskih radnji u Srbiji kasirke nemaju stolice, pokazalo je istraživanje iz perioda od novembra 2018. do februara ove godine, a koje je sprovelo udruženje "Pobuna" i objavilo na svojoj Instagram stranici.

Ispitivanje koje je obuhvatilo osam gradova Srbije i uzorak od 1.500 trgovačkih objekata, pokazalo je da većina nadređenih u trgovinskim lancima u našoj državi misle da se kasirke "ne plaćaju da bi sedele, nego da bi radile".

Takođe, ispitano je 2.120 kasirki a njihovi odgovori su skoro identični istraživanju rađenom u trgovačkim objektima.

Više od polovine predstavnika trgovačkih lanaca, njih 58 odsto, istaklo je da su kasirke produktivnije ako stoje i da iskreno misle da niko nije plaćen da sedi nego da radi. Oni su naveli i da u trgovini uvek ima posla, pa da tako kasirke često istovaraju i klasiraju robu, čiste...

Prilikom istraživanja primećeno je da u nekim objektima postoje stolice ali da je upotreba "zabranjena" sem za vreme pauze kada je dozvoljena u garderobi. I kada postoje stolice, najčešće su polubarske što je nezdravo za leđa, a čest je slučaj da ih menadžeri sklanjaju i stavljaju kese i kutije na njih.

"Pobuna" podseća da će "Volmart", najveći trgovinski lanac na svetu, svojim kasirkama platiti 65 miliona dolara jer im nije omogućio da sede na radnom mestu.

izvor: Danas, agencije, foto: ilustracija, Lucas Ettore Chiereguini, Pexels