Iz Novog Sada - Pogled u svemir, pomračenja Meseca najposećenija


Opservatorija na Tvrđavi je počela da se koristi 1985. godine

Astronomsko društvo „Novi Sad” (ADNOS) osnovano je 4. marta 1974. godine na Institutu za fiziku u Novom Sadu, a tadašnji članovi Društva bili su studenti raznih fakulteta, učenici srednjih škola i građani.

Prvi predsednik ADNOS-a od 1974. do 1980. godine bio je profesor Živojin Ćulum, jedan od ljudi najzaslužnijih za popularizaciju astronomije na ovim prostorima.

Po rečima članice ADNOS-a Jovane Petrović, tokom 1974. godine, u okviru ciklusa „Astronomsko veče”, održano je 13 predavanja kojima je prisustvovalo oko 800 slušalaca.

– Iste godine organzovano je prvo javno astronomsko posmatranje za građane, a povod je bio delimično pomračenje Meseca 4. juna 1974. godine – kaže za Dnevnik Jovana Petrović i dodaje da se sve to odigravalo na Đačkom igralištu na Limanu.

- Društvo od osnivanja do danas nastoji da okuplja ljubitelje noćnog neba, edukuje ih i popularizuje  astronomiju i astrofiziku. Trudimo se da naši sadržaji budu raznovrsni, zanimljivi i aktuelni, ali i da budu dostupni svima. Osim toga, želimo da budemo deo novosadske zajednice. Zbog toga se odazivamo gde god smo pozvani. Kroz druženja s ljubiteljima astronomije na događajima, poput Astronomskog maratona na Letenki, povezujemo se i s ljudima iz okolnih zemalja koji su uvek spremni da podele znanje.

Opservatorija na Tvrđavi je počela da se koristi 1985. godine i nalazi se u delu Tvrđave, u blizini ulazne kapije, koji je poznat kao Hornverk.

– Objekat čine prizemlje i mansarda, odnosno astronomska posmatračnica s pokretnim krovom i instrumentima, dok se u prizemlju nalazi manja sala u koju može da stane 25 slušalaca – kazala je Jovana Petrović.

– Krajem prošle godine renovirana je uz novčanu pomoć kompanije NIS, kod koje su konkurisali Fondacija Egzit i Zavod za zaštitu spomenika kulture, pa tako ponovo sija punim sjajem.

Planetarijum je otvoren 2001. godine, i od tada predstavlja najvažnije mesto za ostvarivanje audio-vizuelne nastave astronomije i srodnih nauka.

– Prilaz sali je osmislio i naslikao novosadski akademski slikar Dušan Todorović 1998. godine, a specifičan je jer je kombinovao mural, mozaik i specijalnu ultraljubičastu rasvetu – objašnjava  Jovana Petrović. – Nakon toliko godina ovoj „zvezdanoj stazi” potrebno je ipak malo osveženja jer je zub vremena učinio svoje. U planu je da se, nakon što je sređena Opservatorija, „prione na posao” i u Planetarijumu.

– Tokom sezona, od proleća do kraja decembra, organizujemo razne sadržaje u prostorijama Planetarijuma, poput projekcija ili predavanja – kaže Jovana Petrović. – Osim toga, kada vremenski uslovi dozvole ili se na nebu dešava nešto „zabavno”, organizujemo posmatranja teleskopom, pa su tako pomračenja Meseca najposećenija. Rad s ljudima koji se ne bave astronomijom je pravo uživanje, pa smo tako, u saradnji s Departmanom Akademije umetnosti za nove likovne medije, imali izložbu radova inspirisanih svemirom, a učestvovali smo i na „Noćima istraživača” i „Noćima muzeja”.

U Opservatoriji i Planetarijum organizuju se uglavnom grupne školske posete, koje se naplaćuju, dok su ostale aktivnosti u okviru rada Društva besplatne i održavaju se svakog četvrtka u 20 časova, a ponekad i drugim danima ukoliko se „dešava nešto zanimljivo” na noćnom nebu, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Yuting Gao, Pexels

POPULARNO