I u Srbiji subvencije za električne automobile? U Evropi više od milion električnih vozila - u Srbiji 250


Otpora ima, ali argumenti će biti neumoljivi

Ministar za zaštitu životne sredine Srbije Goran Trivan najavio je da će istrajati u inicijativi da se u Srbiju, koju je opisao kao evropsko groblje starih automobila koji zagađuju vazduh, zabrani uvoz polovnih automobila čiji je ekološki standard „Euro 3”, i ocenio da bi država trebalo da daje podsticaje za kupovinu automobila na hibridni pogon.

On je na Beogradskom sajmu automobila, prilikom dodele nagrade „Tojoti” za najbolji ekološki auto u Srbiji, naglasio da, uz grejanje zimi i proizvodnju električne energije iz uglja, saobraćaj najozbiljnije doprinosi zagađenju vazduha.

Trivan je podsetio na to da je u Srbiji više od polovine vozila starije od deset godina i da su ona s najčešće velikom emisijom zagađujućih materija u vazduh, pa je najavio da će nastaviti inicijativu da se zabrani uvoz takvih automobila.

U Srbiji električna vozila retkost - Novi Sad dobio punjač na Limanu


– Otpora ima, ali argumenti će biti neumoljivi – rekao je Trivan. – Koliko mi toga uvozimo i u šta se mi zapravo pretvaramo jer, što se mene tiče, mi smo evropsko groblje, zajedno s Bugarskom, najgorih automobila po pitanju izduvnih gasova. Ja se ne slažem da se to nastavi, i neću odustati od razgovora na tu temu, dokle god ne nađemo rešenje da se to spreči.

On je kazao da će „država morati da se dozove pameti i da da olakšice za električne i hibridne automobile, čega u ovogodišnjem budžetu nema, ali je ocenio da je za sledeću godinu to moguće”.

U Evropi je više od milion električnih vozila, a kako Trivan kaže, ne postoji nijedan razlog da ih u Srbiji ne bude više od sadašnjih 250.

Da u Srbiji treba promeniti svest naglasio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović, koji je primetio da je „automobilizam izmenio civilizaciju, a da je sada vreme da ekologija izmeni automobilizam”.

On je izneo podatak da se u Srbiji godišnje ispusti u vazduh 150.000 tona ugljen-dioksida kao posledica sagorevanja fosilnih goriva u vozilima.

– Materijalne mogućnosti nisu takve da sada svi možemo kupiti ekološki odgovoran auto, a promena svesti je bitna da bi naš čovek, umesto dizel „be-em-vea” ili „mercedesa” starog deset godina kupio manji auto koji je ekološki odgovoran – rekao je Radović.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: parkingns.rs

U Srbiji električna vozila retkost - Novi Sad dobio punjač na Limanu

POPULARNO