Firme širom sveta uvode četvorodnevnu radnu nedelju - u Srbiji radna nedelja i 7 dana


Tri slobodna dana nedeljno

Niz malih britanskih kompanija uveo je za svoje radnike četvorodnevnu radnu nedelju, usred aktuelnih ideja da manje rada može doneti veću produktivnost i bolju ravnotežu između života i rada.

Stoga sve više poslodavaca eksperimentiše s davanjem tri slobodna dana nedeljno svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

U poslednjih pola godine to su već učinile kompanije „Sinergy Vision“, „Elektra Lighting“, „Lara Intimates“ i „Intrepid Camera“. „The Wellcome Trust“ najveći je poslodavac u Velikoj Britaniji koji razmišlja o uvođenju probne faze za svojih 800 zaposlenih, piše Gardijan.

Eksperiment uspeo: Radna nedelja od 4 dana sa istom platom, veća produktivnost - u Srbiji na posao i nedeljom


Čini se da radnici u Velikoj Britaniji zbog kraće radne nedelje nisu imali nikakvih problema s izvršavanjem radnih zadataka i poštovanjem rokova.

Štaviše - posao im cveta, a stresa je manje.

Bilo je ovo šest lepih nedelja s dugim vikendima - rekao je Nil Nouls, konsultant u „Elektri“, koja je skraćenu radnu nedelju uvela u januaru.

Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovek oporavi od stresne nedelje. Ali tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena da radite nešto drugo, dodao je.

To je potvrdio i Maksim Gru iz kompanije „Interpid“ u Brajtonu.

izvor: Tanjug, agencije, foto: NSinfo

Eksperiment uspeo: Radna nedelja od 4 dana sa istom platom, veća produktivnost - u Srbiji na posao i nedeljom