Fabrika guma: Najveća i najznačajnija investicija u Vojvodini - više od 800 miliona evra, posao za 1.200 radnika


Fabrika će biti najveća do sada u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksandra Vučića izjavio je danas na svečanosti postavljanje kamena temeljca za fabriku guma Shandong Linglong u Zrenjaninu da je to najveća investicija u Vojvodini vredna više od 800 miliona evra i da će ogromnu korist od te fabrike imati cela Srbija.

Naglasio je da je dovođenje Linglonga u Srbiju veliki uspeh i sreća za našu zemlju i da će pogoni te fabrike doneti ogroman napredak.

Napomenuo je da smo do te investicije došli "trnovitim putem" i da Srbija nije bila prva na listi izbora te kineske kompanije.

"Gospodin Vang je bio veoma težak čovek za pregovore, ali borili smo se iz dana u dana želeći da pokažemo da je Srbija pravo mesto za Linglong i da je ta kompanija pravi izbor za nas.

Bez našeg prijateljstva sa predsednikom Kine Si Đinpingom, koji je naš prijatelj i brat, pošto je spasao 5.000 radnih mesta samo u Smederevu, ne bismo mogli da napravimo kontakt sa Vangom".

Vučić je naveo da je zahvaljujući Siju Srbija uspela da uspostavi dobar kontakt sa Linlongom i da im predoči da nudimo najbolje uslove

Kineska fabrika "Šangdong Linglong" će, prema najavama, zaposliti 1.200 radnika, proizvoditi 13 miliona guma godišnje i u koju će biti uloženo 800 miliona evra.

Svečanosti polaganja kamena-temeljca prisustvovali su i premijerka Ana Brnabić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković, ministar privrede Goran Knežević, ministar finansija Siniša Mali, ministar turizma, trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, ambasadorka Kine Čen Bo, članovi pokrajinske vlade i predstavnici Grada Zrenjanina i kompletnog menadžmenta kompanije "Šandong Linglong Tajr".


Izgradnja fabrike guma u Zrenjaninu promeniće sliku tog grada

Fabrika će biti najveća do sada u Srbiji, s površinom od 500.000 metara kvadratnih, a njena izgradnja u Zrenjaninu, prema oceni premijerke, pokazatelj je odličnih odnosa između Srbije i Kine i povoljnog poslovnog okruženja u našoj zemlji.

"Šangdong Linglong" zapošljava 13.000 ljudi širom sveta i nalazi se na 20. mestu po proizvodnji guma u svetu i na 3. mestu u Kini.

Kompanija ima centre za istraživanje u Severnoj Americi, Kini i jedan u Nemačkoj, a prema najavama, jedan takav centar dobiće i Srbija.

"Šangdong Linglong" je dobitnik najvećih priznanja, kao što su "Industrijski oskar" u Kini, a 2015. su dobili i drugu državnu nagradu za tehnološke pronalaske.

Njihovi proizvodi "idu u korak sa vremenom", a nedavno su otkrili i materijal za gume od maslačka, koji, kako kažu, postiže dobre rezultate.

"Linglong" gume se prodaju na više od 30.000 prodajnih mesta i fabrika sponzoriše oko 90 globalnih događaja.

U Zrenjaninu je u četvrtak potpisan ugovor o ustupanju građevinskog zemljišta u industrijskoj zoni "Jugoistok" kineskom investitoru, koji će na toj lokaciji izgraditi proizvodne pogone površine 500.000 kvadratnih metara i zaposliti 1.200 radnika.

Kineskom investitoru biće preneto više od 96 hektara građevinskog zemljišta za potrebe gradnje fabrike.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pexels

POPULARNO