Centralne gradske ulice u bojama maskenbala: Maskirana povorka prošla centrom Novog Sada


Tradicija i savremena kreativnost pre svega mladih ljudi

Pokladne povorke, karnevali i maškare, deo su i naše kulturne baštine. Tim povodom, kao i protekle 24 godine, centralne gradske ulice oživele su bojama maskenbala.

Princeze, Indijanci, veštice i Egipćani iz cele Vojvodine, za svoje maske kažu da su nešto najlepše i najkreativnije, što su za ovogodišnje Maškare smislili i napravili sa mamama i učiteljicama.

Uz muzičku pratnju i animaciju, maškaradni defile prostirao se Dunavskom, Zmaj Jovinom, ulicom Modene, Kralja Aleksandra i Bulevarom Mihajla Pupina, a sve to je sećanje na stare običaje, kada su se u selima poslednju nedelju pred uskršnji post kretale obredne maskirne povorke za zabavu.

"Ovo je jedna prilika da se neguje narodna tradicija, vezana za Poklade, negujemo nematerijalnu kulturnu baštinu, koja je imala u narodu ukorenjeno verovanje da ćemo na ovaj način da oteramo zimu, prizovemo proleće, novu vegetaciju, novi život, s jedne tačke gledišta. S druge tačke gledišta, to je ipak jedna manifestacija u kojoj se može, u kojoj se susreću tradicija i savremena kreativnost pre svega mladih ljudi", kaže Vladimira Stanisavljević.

Ovogodišnji pokrovitelji Maškarade su Grad Novi Sad i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/MuseumofVojvodina