Biciklom kroz Vojvodinu: Iz gradova u prirodu, povezivanje regiona i Evrope


Za svakodnevnu komunikaciju i za rekreaciju

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, prisustvovao je promociji završetka izgradnje biciklističke staze na teritoriji Grada Sremska Mitrovica, na deonici puta od Mačvanske Mitrovice do SRP Zasavica II.

Izgrađena staza duga 4,2 kilometra, prva je faza projekta pod nazivom „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“.

Pored Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, projekat su podržali Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije, Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC) i Grad Sremska Mitrovica u okviru Programa podrške ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji, a sprovela ga je Regionalna razvojna agencija „Srem“.

Od Petrovaradina do Beočina - Pretvaranje 17 km pruge u zelenu stazu za pešake i bicikliste


"Gradimo staze da ne bi gradili bolnice“, poruka je potpredsednika Pokrajinske vlade Ivana Đokovića, koji se ovim poziva na činjenicu da je u zemljama koje mnogo ulažu u biciklizam i sportsko-rekreativni turizam znatno smanjen rizik od kardiovaskularnih oboljenja stanovništva, čak i do 40 odsto.

,,Biciklizam i cikloturizam rastu i multiplikuju se na sve grane privrede i podižu reputaciju Vojvodine kao turističke destinacije, koja je postala prepoznatljiva. Pored ekonomskog aspekta, turističkog i privrednog potencijala ove rute, koja se nadovezuje na tri međunarodne Eurovelo rute, ona je pilot projekat i dobar primer kako se uvezuju dva turistička mesta, odnosno dve turističke mikrolokacije.

Veoma je važan i zdravstveni aspekt ove ciklo rute. Ono čemu smo danas svedoci obavezuje nas da dovršimo stazu ka Zasavici. Sekretarijat će nastojati da izdvoji neophodna sredstva za završetak radova na ovoj stazi“, rekao je Đoković.

Gradiće se biciklistička staza od Novog Sada do Beograda


Cilj ovog opsežnog i veoma značajnog projekta jeste da se u okviru razvoja cikloturizma na teritoriji Sremskog upravnog okruga, velike gradske celine povežu sa rezervatima, poput SRP ,,Zasavica“.

Pored unapređenja cikloturizma, težnja gradskih čelnika i partnera na ovom projektu jeste da se formira novi turistički proizvod, a u skladu sa Strategijom razvoja turizma Republike Srbije i Programom razvoja turizma Vojvodine.

Đoković je istakao da je izgradnja ove staze primer kako bi trebalo iskoristiti potencijal u turističkom i ekonomskom smislu. On je dodao da će ova staza prevashodno služiti za svakodnevnu komunikaciju, povećanje kvaliteta života ljudi, kao i za rekreaciju.

Ovo utiče i na funkcionalnost ljudi, na povezivanje industrijskih zona i fabrika, povezivanje grada sa privrednim ili, pak, turističkim lokacijama.

Za potrebe realizacije prve faze ovog projekta postoje četiri izvora finansiranja, tačnije Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (7,5 miliona dinara), Sekretarijat (6,5 miliona dinara), dok su Grad Sremska Mitrovica i Ministarstvo izdvojili po 5 miliona dinara.

Biciklistička staza koja povezuje Mačvansku Mitrovicu i Zasavicu II jeste integralni deo savske biciklističke rute, međunarodne rute koja povezuje zemlje bivše Jugoslavije.

Od Petrovaradina do Beočina - Pretvaranje 17 km pruge u zelenu stazu za pešake i bicikliste

POPULARNO