Ako se ne ponašate kao odrasli, mi ćemo: Najveći ekološki protest u istoriji, milioni mladih - u petak napustilo škole


Od Sidneja do Najrobija mladi na ulicama traže zaštitu planete

Od Australije do Evrope preko Kenije ili Mauricijusa brojni mladi ljudi su napustili su školsku nastavu i izašli na ulice da traže od svojih zvaničnika da zaista deluju protiv klimatskih poremećaja upozoravajući da se nedelovanjem uništava njihova budućnost.

„Delujte sada ili plivajte“, piše na jednom plakatu u Velingtonu glavnom gradu Novog Zelanda gde su stotine srednjoškolaca i studenata izašle na dan mobilizacije.

Današnji skupovi su bili među najvećim međunarodnim akcijama zbog klimatskih promena u koje su uključeni đaci iz više od 100 zemalja sveta.

Đački protesti inspirisani su protestima 16-ogodišnje učenice Grete Turnberg u Švedskoj koja je u avgustu prošle godine odlučila da sedne pred zgradu švedskog parlamenta i zahteva od vlade smanjenje emisije gasova zagađivača. Ona izlazi na taj protest svakog petka, a danas je na Tviteru napisala „123 zemlje“.

Protesti inspirisani akcijom Grete Turnberg prerasli su od šačice gradova do stotina podstaknuti dramatičnim naslovima o klimatskim promenama koje će se desiti tokom životnog veka đaka.

Naučnici su podržali proteste, i hiljade njih u Britaniji, Finskoj, Nemačkoj i SAD potpisali su peticije podrške, navodi agencija AP.

„Štrajkujemo da bi rekli našim vladama da urade svoj zadatak i da nam daju dokaze“, navodi se u pozivu preko Fejsbuka. Treba da se daju dokazi da svet preduzima potrebne mere da ograniči zagrevanje na plus dva stepena Celzijusa u odnosu na preindustrijsku eru, kako je predviđeno Pariskim sporazumom o klimi.

Protest je zakazan na više od 2.000 mesta, prema vebsajtu pokreta „Petak za budućnost“ (FridaysforFuture“) na čelu sa Italijom, Francuskom i Nemačkom.

Deca protestuju širom sveta zbog klimatskih promena - Neki novi klinci neće više da čekaju


U Sidneju, Bangkoku, Hongkongu hiljade mladih su protestovali, na Mauricijusu njih 500, a u Nju Delhiju 200 učenika tražilo je od vlasti da reše rastuće zagađenje vazduha u zemlji u kojoj često prevazilazi norme Svetske zdravstvene organizacije.

„Ako se ne ponašate kao odrasli, mi ćemo“, uzvikivali su mladi.

Greta Tunberg je preko Tvitera prenela snimke protesta u Japanu, Helsinkiju, Veneciji, Luksmburgu ili Vanuatuu.

U Varšavi marš oko 2.000 mladih završio se pred ministarstvom energetike.

U Bratislavi se okuplo njih oko hiljadu.

U Berlinu je bilo 10.000 ljudi, u Minhenu 8.000, a po oko 5.000 u Bremenu i Frankfurtu.

Građanski pokret Kompakt je govorio o 300.000 mladih na 200 mesta za najveću manifestciju za klimu u istoriji Nemačke.

U Londonu se više hiljada mladih okupilo ispred Bakingemske palate pošto su prethodno prošli pored Dauning strita.

U Parizu demonstriralo je između 29.000 i 40.000 zavisno od toga koji izvor daje podatke, a među njima su bili studenti, srednjoškolci i mnogo mlađi koji su došli sa svojim roditeljima. Organizatori su rekli da je širom Francuske demonstriralo 168.000 demonstranata.

izvor: Beta, AFP, agencije, foto: facebook.com/gretathunbergsweden

Deca protestuju širom sveta zbog klimatskih promena - Neki novi klinci neće više da čekaju

POPULARNO