Akcija na Spensu: Zamenite stari papir za sadnice - Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala


Svi koji donesu 10 kg starog papira dobiće sadnicu cveća
a oni koji donesu 60 kg starog papira dobiće sadnicu drveća.

U želji da promovišu i podstaknu građane i građanke, a posebno decu i mlade, na reciklažu starog papira, i ove godine tokom manifestacije "Novosadsko proleće" (21-23.03.) udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" organizovaće akciju zamene starog papira za sadnice cveća ili drveća.

Akcija "Zamenite stari papir za sadnice", ove godine, realizuje se uz podšku privrednog društva Ekostar Pak, čiji su osnivači Fabrika kartona Umka, Fabrika Hartije Beograd, Avala Ada, Brzan plast, Jaffa i Beohemija.

"Novosadsko proleće" održava se od 21. do 23. marta na Spensu u Novom Sadu, a štand "Inženjera zaštite životne sredine" nalaziće se u holu na prvom spratu.

Svi zainteresovani mogu doneti stari papir od 9 do 21 čas u četvrtak 21. marta, od 9 do 22 časova u petak, odnosno od 9 do 12 časova u subotu 23. marta.

Na štandu "Inženjera zaštite životne sredine" moći će da se dobiju i  informacija o procesu reciklaže i načinima na koji možemo da smanjimo negativan uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje možemo da odgovorimo na klimatske promene koje nas svakoga dana sve više pogađaju.

Papir ima odlična svojstva za reciklažu - proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira.

Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%. Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala.

Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Reciklirajmo stari papir i posadimo novo drveće svake godine kako bismo sačuvali naše šume i svež vazduh.

izvor: Akcija "Zamenite stari papir za sadnice", foto: ilustracija

POPULARNO