Akcija i životna lekcija: Posao za ceo razred da bi svi zajedno išli na ekskurziju


Učenici su odlučili da novac pošteno zarade

Akcija nastavnice iz Beograda i njenih gimnazijalaca je i životna lekcija

Učenici Desete gimnazije u Beogradu će posle škole nositi kafu i kolače firmama u komšiluku, sledećeg vikenda preseliće jednu porodicu, a jednoj sugrađanki će srediti i celu biblioteku po azbučnom redu.

Sve ove poslove dobili su za samo 20 sati.

Toliko je prošlo od kada je njihova razredna i nastavnica nemačkog Dragana Možek na društvene mreže postavila poziv na „humanitarnu akciju".

U postu na Fejsbuku je objasnila da razred prikuplja novac kako bi svi zajedno otišli na ekskurziju u septembru.

Učenici su odlučili da novac pošteno zarade.

„Neverovatno je, ali od kada sam pozvala ljude da nas uposle, ne mogu da stignem da odgovorim na sve ponude za posao, ali i pomoć", kaže Dragana Možek za BBC na srpskom.

„Mislim da sam dogovorila poslova dovoljno da ceo razred radi narednih nekoliko meseci.

„Jako je bitna još jedna stvar - da mi stvarno želimo da zaradimo taj novac, ne da ga samo dobijemo. Zato pozivam ljude da nam daju posao, ne da nam samo pošalju pomoć."


Kako su došli na ideju?

Kada je stigla ponuda za ekskurziju, ceo razred je bio oduševljen. Ispostavilo se da bi možda mogli da dobiju jedno besplatno mesto, a da šest porodica neće moći da deci plati put.

Dragana je shvatila da je ekskurzija pravi način da deca nauče jednu od važnijih životnih lekcija - kako da cene zarađeni novac.

Tokom rada sa decom, primetila je da nemaju svest o novcu, bez obzira da li im „roditelji daju malo ili mnogo."

„Sa 17 ili 18 godina nemaju predstavu šta to znači i koliko zarađeni novac traži truda i napora" kaže.

Dragana je ideju iznela roditeljima.

„Oni su se oduševili. Valjda su shvatili da je to sjajna prilika i da deca ne budu kod kuće za telefonom, već možda i da se osećaju korisnim", kaže Dragana.

Nije bila sigurna kako će razred reagovati, ali se iznenadila. Učenici su odmah počeli da smišljaju šta bi mogli da rade.

Shvatili su da je prednost što im je škola u blizini poslovnih kancelarija i tržnog centra.

„Njihova je bila ideja da nose ručkove i kafe zaposlenima. To im se činilo lako, a istovremeno, zaposleni su spremni da plate za ovu uslugu.

„Odmah su smislili i da kuvaju zajedno sa svojim porodicama, da rade selidbe, drže časove... Bila je to duga lista predloga, a entuzijazam me je oduševio."

Velika podrška za akciju i iz Novog Sada, podržite ako i kako možete.

izvor: BBC, agencije, foto: Photo by Helena Lopes from Pexels


POPULARNO