Vojvodina u 2019. godini: Brza pruga, prečistači otpadnih voda, IT, turizam, kultura, investicije...


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je
konferenciju „Vojvodina u 2019“ istakavši da su privredno-ekonomski pokazatelji u Vojvodini danas pozitivni, ali da je pred Vladom, na čijem je čelu, još dosta posla kako bi svim građanima obezbedila bolji životni standard.

„U 2019. godini još mnogo izazova i posla je pred nama, a mi ćemo nastaviti naporno da radimo, kako bismo išli u korak sa dobrim rezultatima i ekonomskim pokazateljima koji se beleže proteklih godina“, rekao je predsednik Mirović.

On je istakao da je konferencija „Vojvodina u 2019“ prilika da stručnjaci iz brojnih oblasti na panelima razgovaraju i tako ponude svoja viđenja uspešne AP Vojvodine u ovoj godini.

„Siguran sam da ćemo danas čuti korisne savete za bolje poimanje naše stvarnosti i predloge o tome kako da, kroz nove ideje i koncepte, promenimo i unapredimo one oblasti u kojima ima prostora za još bolje rezultate“, istakao je on.

Osvrnuvši se na 2016. godinu, kada je došao na čelo Pokrajinske vlade, on je rekao da je veći deo programa koji je tada zacrtan i ostvaren, pre svega zahvaljujući političkoj stabilnosti i saradnji sa Vladom Republike Srbije.

„U ovoj godini intenzivnije ćemo raditi na rešavanju pitanja ekologije i zaštite životne sredine, a veliki korak u tom pravcu je izgradnja prečistača otpadnih voda u četiri lokalne samouprave u AP Vojvodini“, dodao je predsednik Pokrajinske vlade.

„Na nivou cele zemlje imamo dobre pokazatelje i neophodno je da takav ambijent zadržimo, stoga očekujem i da današnja konferencija donese predloge i korisne diskusije o tome kako nastaviti tim pravcem u budućnosti i kako od Vojvodine napraviti obećanu zemlju“, rekao je predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor.

Robert Čoban, predsednik kompanije „Color Media Communications“, rekao je da je cilj konferencije da kroz panele pokaže šta to Vojvodinu očekuje u ovoj godini, te najavio da će oblasti o kojima će se diskutovati biti privredni tokovi, evrointegracije, energetska stabilnost, izazovi održivog razvoja, kultura i sport.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević učestvovao je u Panelu gradonačelnika vojvođanskih gradova koji se održava u okviru konferencije ''Vojvodina u 2019.'' Učešće na panelu uzeli su i gradonačelnici Zrenjanina, Pančeva, Kikinde i Sombora, ali i direktor Razvojne agencije Vojvodine Nikola Žeželј. Na panelu pod nazivom ''Pogled iz ravnice'' govorilo se o primerima dobre prakse kada je reč o unapređenju kvaliteta života u lokalnim zajednicama sinergijom svih nivoa vlasti.

- Za realizaciju najvažnijih projekata u lokalnoj samoupravi neophodna su institucionalna podrška svih nivoa vlasti i partnerski odnos. Novi Sad je uspeo da osvoji dve prestižne evropske titule i postane Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, saradnjom sa Republikom i Pokrajinom. Kada je reč o infrastrukturnim projektima najbolјi primer je novi Žeželјev most koji je završen tek kada je uspostavlјena dobra komunikacija na toj liniji. Reč je o izuzetno važnom projektu čiji će značaj tek doći do izražaja izgradnjom pruge Beograd – Budimpešta. Takođe uz takav vid saradnje i podrške koju smo dobili kao lokalna samouprava uspeli smo ono što je godinama bilo nezamislivo, odnosno da industrijsko nasleđe pretvorimo u potpuno nov sadržaj i to centar namenjen umetnicima, kulturnim i kreativnim industrijama – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, a kao oblast koju je posebno potrebno promeniti i unaprediti kako bi se razvoj generalno ubrzao, naveo je birokratiju, koja, kako je ocenio, najviše diktira tempo napretka.

Gradonačelnik Vučević je takođe rekao da je industralizacija od presudnog značaja za ekonomiju, i da jedino od ekonomske snage države zavisi standard građana. Vučević je konstatovao da je IT sektor u Novom Sadu izuzetno razvijen, ali da je veoma važno da se omoguće kapciteti za stvaranje dovolјnog broja potrebnih stručnjaka. Kako je naveo, turizam je takođe u ekspanziji u Novom Sadu, a prošle godine ostvareno je 450 000 noćenja.

Konferenciju ''Vojvodina u 2019.'' organizuju kompanija "Color Media Communications" i magazin ''The Economist", a cilј je da se razgovara o pitanjima značajnim za razvoj Vojvodine u narednoj godini.

Događaj okuplјa predstavnike Pokrajinske vlade, Skupštine AP Vojvodine, ambasadore, ekonomiste i vodeće privrednike iz Vojvodine.

foto: NSinfo

POPULARNO