U NS se dnevno prikupi 325 tona otpada - Izgradnja regionalne deponije jedino pravo rešenje


Gradska deponija se od 1963. godine koristi za odlaganje
komunalnog i čvrtog otpada, o njenoj sanaciji i izgradnji novog kompleksa za preradu, separaciju i odlaganje otpada priča se već godinama.

Konceptualni okvir plana regionalne deponije, koji je na javnom uvidu do 13. februara, predstavlja pomak u rešavanju problema upravljanja komunalnim otpadom u Novom Sadu i okolini.

Predsednik saveta za komunalne delatnosti Skupštine grada Novog Sada Slobodan Veselinović kaže za Dnevnik da je izgradnja modernog centra za deponovanje i reciklažu otpada jedino pravo rešenje decenijskog problema.

- Novi Sad već decenijama nema adekvatno rešen problem odlaganja otpada, a sadašnja gradska deponija predstavlja opasnost po životnu sredinu i zdravlje sugrađana - naglasio je Slobodan Veselinović. - Prema izveštajima stručnjaka u gradu se dnevno prikupi i deponuje 325 tona komunalnog otpada, što znači da Novosađani godišnje odlažu oko 120.000 tona smeća.

Sagovornik Dnevnika napominje da, ukoliko se dosadašnja praksa odlaganja i deponovanja smeća nastavi po, kako kaže, beneficiranim cenama koje su najniže u regionu, do 2029. godine na vratima Novog Sada biće preko dva miliona tona smeća.

izvor: dnevnik.rs, foto: Pixabay

Nova regionalna deponija - pored trenutne gradske deponije, primaće 160.000 kubika otpada

POPULARNO