Turski tok može kroz Srbiju - kaže EU


Sekretarijat Energetske zajednice iz Beča doneo je mišljenje
prema kome Srbija može da se priključi na projekat gasovoda "Gastrans2", koji je pratično severni nastavak Turskog toka.

Mišljenje koje je pravno neobavezujuće za zvanične ograne EU ali je praktično dozvola u oblasti energetike, objavljeno je na sajtu Energetske zajednice.

Sekretarijat Energetske zajednice izneo je svoje mišljenje o izuzetku od pravila Trećeg energetskog paketa EU, za budući gasovod u Srbiji, koji bi trebalo da bude nastavak Turskog toka.

Izuzeće je traženo jer treći energetski paket nalaže da gasovodi u Evropi budu "otvoreni", to jest da operater i vlasnik gasovoda ne budu i jedini snabdevači gasom, već da gasovod mogu da koriste i drugi. To ovde nije slučaj jer je Gasprom i vlasnik i korisnik gasovoda.

Kako se navodi, Sekretarijat je obavestio regulatorni organ za energetiku Srbije AERS o svom mišljenju o izuzeću koje je AERS-u odobrio projektu gasovoda "Gastrans" 1. oktobra 2018. godine.

U saopštenju se navodi da je "Gastrans" projekat za novi naftovod na teritoriji Srbije, koji bi trebalo da bude povezan s novom infrastrukturom gasovoda koji će biti izgrađen "uzvodno u Bugarskoj i nizvodno u Mađarskoj".

U svom mišljenju, Sekretarijat traži niz uslova kako bi se osiguralo da projekat ne dovede do "zatvaranja" tržišta, odnosno monopola, u Srbiji i šire.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pixabay