Svi građani bi uskoro trebalo da dobiju adresu - 2,6 miliona na adresi "Nema ulice, bb“


Iako se očekivalo da svi građani do kraja 2018. dobiju naziv
ulice i kućni broj, i dalje oko 2,6 miliona stanovnika Srbije živi na adresi "Nema ulice, bb“.

Nekima verovatno nije čudno ni to što ne znaju u kojoj tačno ulici žive - pošto je toliko puta menjala ime, da ni sami ne znaju kako se trenutno zove. Oni su promenili više adresa, živeći na istom mestu.

Sa druge strane, ima i onih koji i dalje žive na adresi - "Nema ulice, bb" - i to u većini gradskih opština na teritoriji Beograda.

Istovremeno, u čitavoj zemlji, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od tri miliona građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega više od 2,6 miliona ljudi živi na adresi - "Nema ulice, bb".

Kako za BBC na srpskom kažu u Vladi Srbije, smatrase da tih 2,6 miliona stanovnika Srbije da i dalje nema utvrđenu adresu.

Kako bi svaki građanin dobio tačnu adresu - sa nazivom ulice i brojem - Vlada Srbije je pre godinu dana pokrenula projekat za dopunu Adresnog registra Srbije.

Pre početak ovog projekta u februaru 2018. godine - u Srbiji je bilo više ulica bez imena od onih koje imaju naziv.

Tako je, prema podacima Vlade Srbije, broj ulica sa imenom u bazi tada iznosio 53.941, dok su u međuvremenu lokalne samouprave dostavile predloge za imenovanje preostalih ulica i zaselaka - i to za čak 66.488 u 4.721 naseljenom mestu.

Od tada do danas nazive je dobilo nešto više od devet i po hiljada ulica širom Srbije - navodi se u odgovoru koji je BBC na srpskom dobio od Vlade Srbije.

izvor: BBC, b92.net, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO