Svečana akademija: Novi Sad slavi - Dušanu Tadiću Februarska nagrada, gosti gradovi pobratimi


Dan grada, 1. februar, u petak će biti obeležen svečanom
akademijom u Srpskom narodnom pozorištu, na kojoj će ovogodišnjem laureatu Dušanu Tadiću gradonačelnik Miloš Vučević uručiti Februarsku nagradu.

Nekadašnji prvotimac FK Vojvodina primiće i novčani deo od 130.000 dinara.

Pre svečane akademije, koja je zakazana za 12 sati, gradonačelnik Vučević i predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić u Gradskoj kući primiće delegacije gradova i opština koje su došle na 271. rođendan Novog Sada.

Novi Sad slavi rođendan - Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture


U Gradskoj kući navode da će, između ostalih, svoje predstavnike poslati gradovi-pobratimi Norič, Budva, Temišvar, Nižnji Novgorod i Gomelj, a među gostima su i delegacije Lublina, Krfa, Beča, Kumanova, Banjaluke, Gračanice, Istočnog Sarajeva, Zagreba i Osijeka.

Svečanoj akademiji, kako je najavljeno, prisustvovaće predstavnici Republike, Pokrajine i Grada, ustanova i institucija, diplomatskog kora, koji će imati priliku i da tokom programa poslušaju i pogledaju deo opere „Karmina burana“ koji će izvesti Opera SNP-a.

Dan grada obeležava se od 1998. godine, a uveden je kao apolitični i neideološki praznik, jer je 1748. godine za Elibertacionu povelju carice Marije Terezije, koja je nosila brojne pogodnosti i pružila osnov za razvoj grada, novac izdvojilo svih 4.620 stanovnika. Carskim potpisom ispod Povelje, dotadašnje naselje Petrovaradinski Šanac izuzeto je iz nadležnosti državnih vojnih i civilnih županijskih vlasti i steklo status grada, grb, pravo na samoupravu kroz Magistrat sačinjen od dvanaestorice „domaćih” građana i građanki, pravo da donese gradski statut i ubire porez i novo ime.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Novi Sad slavi rođendan - Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture


POPULARNO