Svake godine iz Srbije "putuje" oko 100.000 tona maline


Zahtevi evropskog tržišta, gde svake godine iz Srbije "putuje"
oko 100.000 tona srpske maline, sve su rigorozniji, pa su hladnjačari ove godine ranije nego ikad počeli da se dogovaraju o saradnji sa proizvođačima. Tako će malinari sebi obezbediti otkup po dogovorenim uslovima, a hladnjačari će moći da prate predstojeće radove - od ulaska u zasade do isporuke stranim kupcima.

Cilj je da se sačuva vrednost i ugled najpoznatijeg domaćeg poljoprivrednog "brenda". Prema rečima Sandre Tomonjić, inženjera poljoprivrede u "Sirogojno kompani", ovaj otkupljivač i izvoznik "crvenog zlata" je ranije nego prethodnih godina krenuo u potpisivanje ugovora sa poljoprivrednicima, kojima će obezbediti stručnu podršku i avansno izdavanje pesticida. Dosad je ova kompanija potpisala ugovore sa oko 1.200 kooperanata iz požeškog i užičkog kraja, kao i Sirogojna.

Traži se da kvalitet vode koja se koristi za navodnjavanje bude kvaliteta pijaće vode, a cilj ranijeg potpisivanja ugovora je, između ostalog, i praćenje tehnologije gajenja voća, prenosie Novosti.

 Evropski "globalgap" standard se danas podrazumeva, postao je globalni i uslov je za plasman, ali kod nas još nema široku upotrebu i jasno je ugrožena cela ova grana. Zato smo razvili koncept principa i standarda dobre proizvođačke prakse i oni su obaveza svakog proizvođača.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Pexels

Maline osvajaju Vojvodinu