Srbiju na godišnjem nivou "zatrpa" devet miliona kesa za jednokratnu upotrebu


Borba za bolji, lepši, bogatiji život počinje od mikrosredine

Tačnije, počinje iz kuće, od kućnog vaspitanja. Zato svaki čovek mora da počne prvo od sebe.

Ako ste jedan/jedna od onih koji se otarase plasitične kese ne mareći gde je baca, OBAVEZNO pročitajte ovo. A i ako ste jedan/jedna od onih koja vodi računa o tome da Zemlja diše, piše Mondo.

Plastične kese su jedan od najvećih kancera na planeti.

Vrati plastičnu flašu i zaradi? Da Srbija bude potpuno čista...


Ciklus razlaganja plastične kese, doduše one starije generacije (danas je većina kesa "biorazgradiva"), traje stotinak godina! Dodajmo tome milione tona plastičnog otpada u svetu završava u rekama, morima i okeanima.

Kad pogledate našta nam liče priobalja reka i reke i šta sve u njima pluta... suza da vam krene. Uz to, novi napad na prirodu su i derivacione mini-hidroelektrane...

Srbiju na godišnjem nivou "zatrpa" čak devet miliona kesa za jednokratnu upotrebu. Za nešto što koristimo 5, 10, 15 minuta... potrebno je nekoliko stotina godina da bi se razgradilo u prirodi! Prema podacima, svaki čovek godišnje iskoristi od 60 do 100 kesa.

A da bi se kupci naterali da promene navike i počnu da nose platnene vreće (cegere), trgovinski lanci uveli su naplatu plastičnih kesa.

Prema nezvaničnim podacima, na Zemlji se svakog minuta proizvede milion plastičnih kesa. Kada se uzme u obzir podatak koji je naveo Greenpeace, da na svakoj kvadratnoj milji okeana (1 milja - 2,6 km) ima oko 40.000 komada plastičnog otpada, koji pluta po njemu, a pritom samo jedna kesa može da traje čak 1.000 godina dok se potpuno ne degradira, jasno je koliko je problem ozbiljan.

Pročitajte više>> izvor: mondo.rs, foto: Pixabay

Vrati plastičnu flašu i zaradi? Da Srbija bude potpuno čista...