Srbija leži na zlatu: Očekuje se posao za više hiljada radnika - zlato, srebro, bakar, litijum...


Po podacima Republičkog zavoda za statistiku, već nekoliko
godina zarada zaposlenih u rudarstvu nalaze u samom vrhu prosečnih mesečnih plata.

U novembru prošle godine, koji je poslednji mesec za koji je RSZ objavio podatke, zaposleni u uslužnim delatnostima u rudarstvu imali su prosečnu neto platu od 115.263 , a oni koji rade u eksploataciji uglja 82.393 dinara. Zaposleni u eksploataciji ruda metala imali su manju neto platu – 69.483 dinara, ali je i ona znatno veća od republičkog proseka.

Procenjuje se da će plate u rudarstvu biti još veće jer stručnjaci tvrde da će ova privredna grana u narednim godinama biti glavni adut srpske privrede. Naime, ako se na nekoj od 127 lokacija u Srbiji, gde danas istražuju međunarodne kompanije, nađu nove značajne količine zlata, srebra, bakra, litijuma... prognoza stručnjaka je i te kako realna.

U rudarskoj groznici u Srbiji trenutno učestvuje oko 25 kompanija, a samo u istraživanje ruda prethodne godine uloženo je oko 60 miliona evra. Novi većinski vlasnik RTB ”Bor” , kineska kompanija “ Zinđin”, postala je krajem prošle godine novi vlasnik kanadske kompanije “Nevsun”, koja ima istražna prava za bakar i zlato u Srbiji. Inače, “Nevsun” je kompanija koja se bavi preradom teških metala, a u Srbiji posluje posredstvom kompanije “Rakita eksplorejšn” i trenutno sprovodi projekat u Čukaru Peki u Boru - nalazištu bakra svetske klase, koje je od izuzetne vrednosti i potencijala za Srbiju. Sudeći prema prelimiranim analizama, ukupni pretpostavljeni resuri procenjuju se na 35 tona rude sa srednjim sadržajem bakra od 2,9 i zlata od 1,7 odsto.

Prema proceni Miroslava Ignjatovića iz Udruženja za energetiku i energetsko rudarstvo Privredne komore Srbije, jedno od najznačajnijih investicija u rudarstvu Srbije jeste upravo nalazište Čukaru Peki. On ocenjuje da će tokom perioda eksploatacije ovog projekta Srbija i Bor imati direktnu korist od oko 450 miliona dolara i to samo kroz poreze i rudnu rentu.

Trenutno je u rudarstvu zaposleno oko 25.000 radnika.

Ukoliko se ostvare prognoze stručnjaka i rudarstvo zaista postane jedan od glavnih aduta srpske privrede, u ovoj delatnosti uposliće se više hiljada radnika. Može se očekivati i da će zarada u rudarstvu i dalje biti među najvišima u Srbiji, a to je dovoljan razlog da se mladi i nezaposleni zainteresuju za ovu struku koja im može obezbediti za radno mesto.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pexels