Škole u Stepanovićevu, Šangaju, Begeču i Bukovcu neće biti ugašene


"Nije normalno da gasimo škole - već da ih nadograđujemo"

Gradska vlast uspela je da sačuva četiri prigradske osnovne škole i spreči njihovo gašenje, na osnovu preporuka Ministarstva prosvete.

Novi Sad jedan je od gradova koji je uspeo da sačuva osnovne škole u prigradskim naseljima, uprkos veoma strogim i neretko nerealnim kriterijumima predviđenim uredbom Vlade Srbije iz marta 2018. godine.

Prema ovoj uredbi, kojom se vode sve opštinske radne grupe za izradu predloga mreže škola u nekom mestu, javna osnovna škola može biti osnovana kao posebna ustanova, za najmanje 480 učenika ili 16 odeljenja. Može da ima i za manje od 480 učenika, ako na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola ili ako se u školi izvodi nastava na jeziku i pismu nacionalne manjine, odnosno dvojezično, prenosi 021.rs.

Kako je objasnio zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević uoči prethodne sednice Skupštine grada, na kojoj je i usvojen plan umrežavanja osnovnih škola, škole u Stepanovićevu, Šangaju, Begeču i u Bukovcu neće biti ugašene, iako nemaju dovoljan broj đaka da bi se zadovoljili kriterijumi navedeni u uredbi. Međutim, Grad se u nameri da spasi ove škole pozvao na podatak da na udaljenosti do dva kilometra ne postoji druga osnovna škola.

"Smatramo da đaci iz Bukovca ne mogu da putuju u Petrovaradin i da đaci iz Stepanovićeva ne mogu da idu u Rumenku. Naša je odluka da te škole ostanu samostalne i našli smo model na osnovu kog imamo pravo da ostavimo te škole u životu i da ih ne gasimo. Novi Sad je grad koji ima veću stopu rađanja nego umiranja, nije normalno da gasimo škole - već da ih nadograđujemo. To smo i planirali ove godine", naveo je Kružević, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Pexels

POPULARNO