Rešenje za parking u Novom Sadu - u budućnosti: Za svaki izgrađen stan - jedno parking mesto


Parkiranje u Novom Sadu kao „nemoguća misija”

Investitori koji ne obezbede zakonom propisan broj parking-mesta, po gradskoj odluci, do sada su plaćali 200.000 dinara za svako nedostajuće mesto, međutim, ta nadoknada u budućnosti bi trebalo da bude veća.

Naime, u toku je izmena pomenute odluke, tako da će investitori za svako neizgrađeno parking-mesto plaćati deset puta veće penale Gradu, odnosno dva miliona dinara, umesto dosadašnjih 200.000.

Parkiranje u Novom Sadu već izvesno vreme je problem koji bi se mogao okarakterisati kao „nemoguća misija”, pogotovo u centru, ali i u naseljima poput Grbavice, Nove Detelinare i sličnih, gde su na mestu porodičnih kuća zidane zgrade.

Zakonom o planiranju i izgradnji regulisano je da se parkiranje rešava na parceli korisnika, što znači da je investitor dužan da na svaki izgrađen stan obezbedi minimalno jedno parking-mesto ili garažu, odnosno jedan parking na svakih 70 kvadrata izgrađenog poslovnog prostora, prenosi Dnevnik.

Izgradnja javnih garaža, što u centru, što u drugim delovima grada, trebalo bi bar delimično da reši problem parkiranja.

Možda će zato i najavljena izmena Odluke, odnosno povećanje nadknade za nedostajuća parking-mesta s 200.000 dinara na dva miliona, podstaći investitore na to da obezbede dovoljno parking-prostora za stanare.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Rastu cene stanova u Novom Sadu - biće sve skuplji: Na Grbavici, Limanu... kvadrat i 2.000 EUR

POPULARNO