Poklon za majke beba koje se rode 1. februara - 200.000 dinara po detetu


Nastavlјa se trend pozitivnog prirodnog priraštaja u Novom Sadu

Prva beba rođena na 271. rođendan Grada Novog Sada je Velјko. On je drugo dete u porodici Višnjić, težak je 3, 680 kg, a dugačak 52 cm, rečeno je tokom posete gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića Klinici za ginekologiju i akušerstvo KCV.

Odlukom Grada Novog Sada o pravima na finansijsku podršku porodici sa decom, od prošle godine, uveden je poklon za majke beba koje se rode 1. februara i to u iznosu od 200.000 dinara po detetu.

- Prve čestitke povodom Dana Grada Novog Sada upućene su našim novim sugrađanima, a kako sam obavešten, danas je na svet došlo sedam Novosađana. Ovaj poklon je izraz solidarnosti i deo mera pronatalitetne politike. Grad je prošle godine za sve prvorođene bebe, za bebe rođene prvog dana nove godine, na Dan Grada i za svu trećerođenu decu izdvojio 71 milion dinara, a ove godine u te svrhe predviđeno je 78 miliona dinara. Nadamo se da će biti još više beba, jer nema lepših vesti od onih iz Betanije. Čestitam svim sugrađanima Dan Grada, a naš Novi Sad ne stari, već je mlad i pun energije. Juče su objavlјeni zvanični podaci za 2018. godinu, Grad ima 149.532 zaposlenih što je za 7.200 više nego 2017. a u odnosu na 2012. godinu 20.000 više lјudi radi u Novom Sadu. Takođe, prošle godine bilo je preko 450.000 noćenja stranih i domaćih turista u našem gradu što je za 85.000 više nego 2017. Ove godine želimo da pređemo cifru od 500.000 noćenja, posebno imajući u vidu da smo Omladinska prestonica Evrope. Drago mi je što mere koje smo preduzimali prethodnih godina daju rezultate – naglasio je gradonačelnik Vučević i dodao da su na rođendan Novog Sada besplatni javni prevoz, parking, bazeni i klizališta za sve građane.

Direktor Kliničkog centra Vojvodine prof. dr Petar Slankamenac i upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo prof. dr Tihomir Vejnović zahvalili su se Gradu Novom Sadu na gestu koji služi pronatalitetu.

- U januaru 2019. rođeno je 588 beba, dok je prošle godine rođeno 50 beba manje, što znači da se nastavlјa trend pozitivnog prirodnog priraštaja u Novom Sadu, a ovaj poklon Grada Novog Sada je simbol ulaganja u budućnost – rekao je prof. dr Tihomir Vejnović.