Počela obuka: Oni koji nisu služili vojsku, moraće da prođu obuku za rezerviste?


Građani koji nisu služili vojsku, moraće da prođu obuku za
rezerviste, koja je počela da se održava širom Srbije.

U vojsci ovu novinu objašnjavaju zakonom koji je, pak, prema mišljenju analitičara, protivrečan.

Trenutno se ovakva obuka održava u Vranju, a u vojnom odseku u ovom gradu pozivaju se na Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi prema kojem, kako kažu, sva lica koja su napunila 30 godina se prevode u rezervni sastav, bez obzira na to da li su služila vojni rok ili nisu.

- Prva grupa obveznika je išla krajem oktobra prošle godine na prvi deo obuke u Leskovac, a početkom marta ta ista grupa ide na drugi deo obuke. Obuka, zavisno od specijalnosti, traje, okvirno, petnaestak dana - kaže za Blic major Igor Milanović iz vranjskog vojnog odseka Regionalnog centra Ministarstva odbrane u Nišu.

Stižu pozivi starijima od 30 godina: Obuka za nekoliko stotina rezervista, koji nisu odslužili vojni rok


Kako kaže, do kraja ove godine još dve do tri grupe proći će isti tretman i imati oba dela vojne obuke. Vojna obaveza, načelno, važi za lica do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanja rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka postalo dobrovoljno, a ne obavezno.

Istraživačica Centra za bezbednosnu politiku Katarina Đokić ističe, pak, da je Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi protivrečan, zbog čega se može tumačiti na više načina.

- U članu 4 kaže se da lice u rezervnom sastavu je vojni obveznik koji je regulisao vojni rok ili lice koje je izvršilo civilnu službu od dana otpusta, odnosno prekida služenja vojnog roka ili civilne službe i koje je raspoređeno ili neraspoređeno u vojsku, civilnu zaštitu ili druge snage odbrane do dana prestanka vojne obaveze. S druge strane, član 138 se može tumačiti tako da se svaki muškarac kada napuni 30 godina prevodi u rezerviste, bez obzira na to da li je služio vojni rok s oružjem, bio na civilnoj službi ili nije služio uopšte - što je bio slučaj nakon 2010. godine. Takođe, zakon predviđa da se rezervisti koji nisu služili vojni rok sa oružjem pozivaju na vojnu obavezu, ali ne precizira da li su to oni koji su služili civilno ili nisu uopšte - navodi Đokić.

Ona postavlja pitanje šta mogu rezervisti za tako kratko vreme da urade.

- Da li mogu za 25 dana da nadoknade ceo vojni rok? Takođe, nije jasno ni šta je osposobljavanje za vršenje vojnih obaveza - naglašava Đokić.

izvor: Blic, agencije, foto: novisad.rs, ilustracija

Stižu pozivi starijima od 30 godina: Obuka za nekoliko stotina rezervista, koji nisu odslužili vojni rok

POPULARNO