Novi statut grada ukinuće dve opštine, Novi Sad i Petrovaradin - postojale samo na papiru


Od 2008. godine postojale samo na papiru

– Posle više od deset godina Novi Sad bi trebalo da dobije novi statut, nakon što Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu izda mišljenje o usklađenosti Predloga statuta sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, da bi potom o njemu odlučivala i Skupština grada – kaže za Dnevnik član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić.

Kako napominje, nakon održane javne rasprave, Gradsko veće je utvrdilo Predlog statuta i dostavilo ga Skupštini grada.

Sada se čeka mišljenje Ministarstva, a krajnji zakonski rok za usvajanje statuta je 28. mart.

Novi statut, po Đurićevim rečima, ukinuće dve opštine, Novi Sad i Petrovaradin, koje su od 2008. godine postojale samo na papiru, pošto uslov za status grada više nije broj opština. Kako navodi, procenjeno je da bi više opština bilo skuplja opcija za Novi Sad zbog potrebe novih zapošljavanja u gradskoj upravi.

– Novina je da se, osim Skupštine grada, gradonačelnika, Gradskog veća i gradskih uprava, kao organ Grada navodi i Pravobranilaštvo grada, što je u skladu sa Zakonom o pravobranilaštvu. Novi Satut će precizno urediti i javnu raspravu i uvesti u proces javno slušanje. U Predlogu statuta, kada je reč o neposrednom učešću građana u ostvarivanju lokalne samouprave, preciziran je broj građana potreban za punovažno pokretanje građanske inicijative: pet odsto umesto dosadašnjih najmanje deset procenata, što bi trebalo da doprinese uspehu pokretanja građanske inicijative – navodi Milan Đurić neke od predloženih izmena.

– Između ostalog, Predlog statuta usaglašen je sa Zakonom o lokalnoj samoupravi i predviđeno je da od sada načelnik gradske uprave za svoj rad i rad gradske uprave odgovara Gradskom veću, kao organu koji ga postavlja, a ne i Skupštini grada, kao što je bilo do sada regulisano, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

POPULARNO