Novi Sad od nezvaničnog - postao zvanični grad tamburaštva


Još jedna titula s kojom Novi Sad može da se ponosi

Osnivanjem Centra tamburaške kulture (CTK) 28. februara prošle godine Novi Sad je od nezvaničnog postao zvanični grad tamburaštva, dodajući sebi tako još jednu titulu s kojom može da se ponosi.

Inicijativa za to potekla je od osvedočenih zaljubljenika u muziku ovog drevnog instrumenta na čelu sa Zoranom Bugarskim Bricom, koji su najpre oformili pre pet godina Gradski tamburaški orkestar „Vasa Jovanović“, koji je sa svojim  uglavnom mladim članovima do sada ostvario više od  60 zapaženih nastupa i koncerata u Srbiji, Rumuniji, Mađarskoj, Češkoj, Slovačkoj, Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj predstavljajući svoj grad na najbolji način i uspostavljajući kulturnu saradnju sa drugim centrima u regionu.

Želeći da tamburašku muziku podignu na viši nivo pre godinu, uz podršku brojnih poklonika tamburaških instrumenata, osnovali su udruženje Centar tamburaške kulture. 

- Želja i namera osnivača Udruženja  jeste da tamburu i tamburašku muziku, prepoznatljive i autentične motive sa vojvođanskih prostora, jedan od brendova ovih ravničarskih krajeva, neguje, razvija i nadograđuje – kaže za Dnevnik veliko ime tamburaške muzike danas i umetnički rukovodilac i dirigent Gradskog tamburaškog orkestra Zaran Bugarski Brica.

- Poznato je da su u Novom Sadu ponikli i radili mnogi istaknuti umetnici iz sveta tambure ostavivši iza sebe bogato kulturno nasleđe, poput Marka Nešića, Andreja Mudroha, Vase Jovanovića, Save Vukosavljeva, Isidora Bajića, Janike Balaža...

Muzička tradicija Vojvodine je bogata i raznovrsna, a tamburu u ovoj srpskoj Pokrajini svirali su i sviraju svi, počev od Srba, Mađara, preko Roma, Hrvata, Rusina, Bunjevaca, Šokaca, Slovaka...

Mnoge porodične, seoske, pa i gradske svečanosti bile su praćene svirkom tamburaških sastava.

Gotovo da nije bilo sela u Vojvodini koje nije imalo svoj amaterski sastav.

U okviru Udruženja, pored Gradskog tamburaškog orkestra, deluju i Škola tambure “Sava Vukosavljev” i Omladinski tamburaški orkestar “Marko Nešić” koji okupljaju najmlađe, koji ovde uče prve taktove, ali pre svega da vole ovaj instrument. Umetnički rukovodioci Škole tambure i Omladinskog orkestra su Stefan R. Mihailović i Marko Parčetić, dok je tamburaš Dušan Marić predsedsednik CTK.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/tamburicafest.ns