Na Podbari nove višespratnice, sportski park, garaža, novi vrtić umesto kompleksa Nive i Napretka...


Predviđena je i višespratna garaža s 200 mesta

Osim novih višespratnica, urbanisti na Podbari planiraju obrazovne i zdravstvene ustanove, različite poslovne objekte, sportski park, merno-regulatornu stanicu, kao i rekonstrukciju i izgradnju novih saobraćajnih ali i javnih površina.

Prostor obuhvaćen planom detaljne regulacije, koji je na ranom javnom uvidu do 19. februara, okružen je Almaškim krajem na jugu, Salajkom na zapadu, Ulicom Filipa Višnjića na istoku i magistralnom prugom na severu.

Urbanisti navode da je proširenje kapaciteta javnih službi do sada realizovano samo u OŠ „Ivan Gundulić” pa je predviđena rekonstrukcija i izgradnja novih objekata. Na mestu nekadašnjeg kompleksa „Nive” i „Napretka”, u istočnom delu Podbare, predviđen je vrtić, a budući da sadašnji objekat zdravstvene ustanove u Ulici Jug Bogdana ne zadovoljava savremene standarde i potrebe stanovnika, planirana je njegova rekonstrukcija ili izgradnja novog.

Iako u blokovima uz Kosovsku ulicu ima zgrada s po sedam-osam etaža, u budućnosti će biti dozvoljena gradnja objekata do pet spratova s potkrovljem, a u pojedinim delovima biće dozvoljen samo sprat i potkrovlje, prenosi Dnevnik.

Kao i u drugim delovima grada gde su na mestima kuća zidane zgrade, i na Podbari su pešačke staze uske, nedostaju biciklističke, a nemali problem predstavlja i parkiranje motornih vozila.

Predviđeno je proširenje regulacije pojedinih ulica, kao i njihovo sređivanje. Nedostatak parking-prostora rešavaće se izgradnjom novih, gde postoje uslovi za to, a u bloku okruženom ulicama Gundulićevom, Tekelijinom, Bele njive i Novom 1 predviđena je višespratna garaža s 200 mesta.

Opštegradski i linijski centri s poslovnim objektima biće smešteni uz veće saobraćajnice, Venizelisovu i Temerinsku ulicu, kao i uz prometnije ulice, poput Gundulićeve, Jaše Ignjatovića i Kosovske.

Delovi objekta Kulturne stanice Svilara u Kosovskoj ulici, koja funkcioniše u okviru projekta Evropske prestonice kulture, biće namenjeni Akademiji umetnosti i Kulturnom centru.

Park za sport i rekraciju trebalo bi da bude između ulica Đorđa Rajkovića i Filipa Višnjića, a osim pomenute, neke veće zelene površine nisu planirane.

Urbanisti navode da na Podbari ima veoma malo vegetacije, koju je neophodno sačuvati, a osim drvoreda, planirani su i takozvani zaštitni pojasevi oko školske i predškolske ustanove.


Konceptualni okvir plana detaljne regulacije Podbare moguće je pogledati do 19. februara, svakog radnog dana od 9 do 14 časova u JP Urbanizam, Bulevar cara Lazara 3, i na sajtu tog preduzeća, kao i u Mesnoj zajednici Podbara, Kosovska 41.

Dok traje javni uvid, primedbe i sugestije se u pisanoj formi podnose Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, Radnička 2.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija

Novi Sad dobio 410 miliona dinara: Marka Milјanova postaje bulevar, na NN novo spajanje sa Veternikom...

POPULARNO